BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januárban 318 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg egyenlege

A külkereskedelmi termékforgalom euróban számított értékei a januári kivitelben 4,3, a behozatalban 5,2 százalékos bővülést mutattak az előző év azonos időszakához képest. A devizaárfolyamok alakulása miatt ugyanakkor az export és az import forintértékei némileg csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Januárban 318 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg egyenlege.

2013. januárban – első becslés szerint – a kivitel értéke 1890 milliárd forintot (6,5 milliárd eurót), a behozatalé 1792 milliárd forintot (6,1 milliárd eurót) tett ki.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év első hónapjában 97 milliárd forint volt, ami az egyenleg 12 milliárd forintos romlását jelenti az előző év azonos hónapjához képest.

A januári kivitel 78, a behozatal 66 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

„A várakozásoktól elmaradó, 317,9 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben januárban, ami 38,9 millió euró romlást jelent az egy évvel ezelőtti 356,7 millió euróhoz képest” – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„Bíztató, hogy az export euróértéke 4,3 százalékkal ugrott meg az egy évvel ezelőttihez képest, azonban az importé 5,2 százalékkal nőtt egy év alatt, így továbbra is gyorsabban nőtt az import az exporthoz képest” – emeli ki Suppan.

„A megugró külkereskedelmi adatok összhangban vannak a német export váratlanul erős 3,1 százalékos, valamint import 2,9 százalékos növekedésével” – tette hozzá.

„Az import exporténál erősebb növekedését azonban nehezen lehet indokolni, mivel arra utalhat, hogy a belső keresleti komponensek közül pozitív irányú elmozdulás történhetett. Ugyanakkor a fogyasztás feltehetően nem élénkült érdemben a kiskereskedelmi adatok alapján (januárban 4,1 százalékkal zuhant a kiskereskedelmi forgalom), ezért vagy a beruházások, vagy a készletek változása mutathat élénkülést az év elején” – véli Suppan.

Szerinte az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójának némi enyhülését jelezték, a gyengélkedő külső keresletet pedig a Mercedes üzem fokozódó termelése, a GM motorgyárának és az Audi autógyárának üzembe állítása részben ellensúlyozhatják, így idén a többlet elérheti a 7,5 milliárd eurót a tavalyi 6,82 milliárd euró többlet után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.