BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb a baj, és nem javul a helyzet: elkeserítő európai adatok

A közös pénzt használó blokkban soha nem látott szintre, 12 százalékra emelkedett 2013 elején a munkanélküliség – jelentette kedden délelőtt az Eurostat.

A ráta a statisztikai hivatal felülvizsgált adatai szerint már januárban is 12 százalék volt (az „eredeti” közlésben még 11,9 százalék szerepelt. Az adat az adatgyűjtés 1995-ös kezdete óta nem volt még ilyen magas. Az Európai Bizottság prognózisa szerint a helyzet rövid- és középtávon sem javul: a brüsszeli prognózis szerint az idén 12,2 százalékos, jövőre 12,1 százalékos lesz az átlagos munkanélküliség.

Az Európai Unió egészében az aktív álláskeresők aránya az egy hónappal korábbi 10,8 százalékról 10,9 százalékra emelkedett. Éves összevetésben mind az eurózónában, mind az EU egészében romlott a munkaerőpiaci helyzet: a közös pénzt használó blokkban 2011 februárjában a 10,9 százalékos, a 27 tagállamban pedig átlagosan 10,2 százalék volt.

A 27 tagállamban összesen 26,338 millió fő volt munkanélküli (azaz nem volt állása, de készen állt arra, hogy munkába álljon, és az elmúlt 4 hétben aktívan próbált munkát találni).

A legalacsonyabb a munkanélküliség Ausztriában (4,8 zázalék), Németországban (5,4 százalék) és Luxemburgban (5,5 százalék) volt. A legmagasabb, 26,4 százalékos rátát Görögországban mérték, Spanyolországban 26,3 százalékos, Portugáliában 17,5 százalékos volt a munkanélküliség.

A KSH havi adatot nem küldött; a december-februári átlagos munkanélküliség 11,6 százalék volt Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.