BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felparcellázzák a Margitszigetet? - Tarlós szerint politikai hazugság

Egy szabályozási terv szerint öt telket hoznának létre a Margitszigeten, amely a XIII. kerülettől a főváros fennhatósága alá kerülhet. Angyalföld főépítésze szerint a tervezet alapján kötelező lesz kialakítani ezeket a telkeket, amelyek így az állam, vagy a főváros által eladhatóvá válnak. Ebben látja a XIII. kerület a legnagyobb veszélyt. Tarlós istván szerint mindez "buta politikai hazugság".

„Tulajdonképpen felparcelláznák a Margitszigetet egy főváros által kidolgoztatott szabályozási tervezetben” – mondta lapunknak a XIII. kerületi főépítész. Arató György annak kapcsán nyilatkozott, hogy egy törvényjavaslat szerint a Margitszigetet, mely közigazgatásilag a XIII. kerület része, különálló fővárosi hatáskörbe utalnák.

A főépítész elmondta, hogy öt új építési telket hoznának létre a dokumentum szerint. Ez alapján a Thermál és a Nagyszálló számára javasolnának egy telket (a jelenlegi helyzetben nincs önálló telkük). A következő telek lenne a volt Dózsa teniszstadion területe, a harmadik a Palatinus strandfürdő telke. Önálló telek lenne a Nemzeti Sportuszoda is a 2006-ban átadott bővítéssel, az ugrófallal együtt. Végül az atlétikai centrum lenne egy különálló telek.

„Ezeknek a telkeknek a létrehozását hívjuk úgy, hogy felparcellázás, ugyanis más építési jogok vonatkoznak rájuk, mintha nem lennének önálló telkek" – hangsúlyozta a főépítész. Arató György szerint méltánylandó várostörténeti hagyomány alapján a Margitsziget a közösség tulajdonában van. Ezek alapján a kezelő legfeljebb az épületnek a tulajdonosa, például a szabadtéri színpadnál a főváros, vagy a szállodáknál a Danubius Zrt. A földtulajdont a fővárosi politika eddig megtartotta a közösség tulajdonában. A Margitszigeten lévő ingatlanoknak a túlnyomó része jelenleg a fővárosé, vagy az államé, nincs a XIII. kerület tulajdonában földrészlet.

Ne legyen akadály közigazgatási probléma

Budapest fejlesztéseinek hatékonyságát új szintre akarjuk emelni, és azt szeretnénk, hogy a fejlesztési koncepciókat ne akadályozzák meg közigazgatási problémák – hangoztatta a Parlamentben Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, mikor ismertette azt a törvényjavaslatot, mely szerint a fővároshoz kerülhet a Margitsziget. Az előterjesztés alapján a sziget idegenforgalmi, és kulturális szempontból kiemelt fejlesztési területnek minősül. Répássy szerint a javaslat nem érinti a kerületi szuverenitás kérdését. A Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal szerint Budapest előző vezetése nem kezdett semmit a fővárosi tulajdonú szigettel, most itt az idő, hogy a kormánnyal közös fejlesztés induljon. A Jobbik azt javasolta, hogy a óbudai Hajógyári sziget is legyen a Margitszigettel azonos besorolású.

"Nem a tulajdonunkat féltjük, hanem a jövendő parcellázási kötelezettséget tartjuk elfogadhatatlannak” – hangoztatta Arató. A főépítész szerint a tervezet alapján kötelező lesz kialakítani ezeket a telkeket, amelyek így az állam, vagy a főváros által eladhatóvá válnak. Ebben látja a XIII. kerület a legnagyobb veszélyt, mivel a jelenlegi szabályozásuk Arató szerint a hosszú távú fennmaradását szolgálná a közösségi érdeknek. A Dózsa teniszstadion helyén ma már nincsen gyakorlatilag építmény, csak romok, miután telek lesz, akkor építhetnek rajta valamit. A szállodáknál újabb építési lehetőség már nincs.

Az említett szabályozási tervezetet a főváros dolgoztatta ki, és a hatályos törvényi rendelkezések szerint a XIII. kerületi önkormányzat alkotott volna belőle helyi rendeletet. Ha életbe lépne a sziget elcsatolásáról szóló törvény, akkor a szabályozási tervről már a fővárosi közgyűlés dönt.

A XIII. kerületi polgármester „példátlan feldúlásának”, észszerűtlennek, törvénytelennek, és közigazgatási mutyinak titulálta a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítás alá vonását, amiről nem kérték ki kerülete véleményét. Az Alkotmánybírósághoz is forduló MSZP-s Tóth József szerint ezen az elven az állam„maga alá vonhatná" a debreceni Nagyerdőt vagy a pécsi Tettye Forrásház Zrt.-t is. Azt is jelezte, hogy Margitszigeten működő vállalkozások kerületet illető adóját a főváros kapná meg, ami mintegy 133 millió forint.

A városvezető cáfolta a Világgazdaságban megjelenteket, miszerint felparcelláznák a területet, mint mondta, ez egy "buta politikai hazugság". Tarlós István elmondta: a Margitsziget közvetlen fővároshoz rendelése egy hatósági változás, az önkormányzat a saját tulajdona felett gyakorolhatja a közigazgatási jogokat. (A Margitsziget eddig is a fővárosi önkormányzat tulajdonában állt, csak közigazgatásilag tartozott a XIII. kerülethez.) Az adóbevételekre utalva felvetette: miért szedné továbbra is a XIII. kerület a fővárosi vagyonelem hasznát.

A fejlesztésekről szólva kifejtette: a felújított víztornyot, a szabadtéri színpadot és az új, barcelonaihoz hasonló szökőkutat két hét múlva adják át. A továbbiakban pedig egyebek mellett a stadion, a Palatinus strand, a teniszstadion felújítását tervezik, megújítják és bővítik a futópályát, új kikötőket és játszóteret építenek, megújul a díszvilágítás és az öntözőhálózat. Emellett bővítik a szabadtéri színpadot, fejlesztik a kis állatkertet, megújítják a növényzetet, több közlekedési újítás lesz és teljes lesz a csatornázás. A terület egészén wifi-hálózatot alakítanak ki.

A főpolgármester elmondta, hogy az elmúlt 23 évben nem készült komplex fejlesztési terv a Margitszigetre, pedig a fejlesztéseket már rég el kellett volna indítani "valakiknek". Hozzátette: lépcsőzetesen, többnyire saját forrásból, kormányzati támogatással valósítják meg a beruházásokat, várhatóan 2016-ig. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.