BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fiatalok munkanélküliségével foglalkozik az EU-csúcs

Az Európai Unióban a 18-25 év közti fiatalok közel negyedének nincs munkahelye.

A Brüsszelben megnyíló újabb kétnapos EU-csúcs résztvevői elsősorban az európai fiatalok rekordmagasságú munkanélküliségének problémáinak megoldására fókuszál majd. Az Európai Unióban a 18-25 év közti fiatalok közel negyedének nincs munkahelye, Görögországban és Spanyolországban a fiatalok több mint a fele munkanélküli.

Az E vezetői azt veszik fontolóra, miként mozgósítsák a tervezettnél hamarabb a fiatalok képzési programjaira szánt 6 milliárd eurót. A BBC Európai Bizottsághoz közel álló forrása szerint az Európai Befektetési Bank (EIB) részére szánt külön 10 milliárd eurót arra lehetne felhasználni, hogy a magánbankokat arra ösztönözzék, a jelenleginél adjanak több hitelt a kis és közepes vállalatoknak, különösen azoknak, amelyek Európa euróválsággal küszködő déli perifériáján találhatók.

Az elképzelés az, hogy ezt a 10 milliárd eurót 100 milliárd összegű EIB-garanciákká változtassák, amely elegendő lenne arra, hogy fedezetet nyújtson a magánbankok által kibocsájtott hitelekre. A forrás szerint "nem új pénzről van szó", mert az az EU strukturális alapjaiból származna, amelyet már Európa szegényebb régiói részére irányoztak elő. Andor László foglalkoztatási biztos szerint a program segítséget nyújthat ahhoz, hogy csökkenjen a növekvő versenyképességi különbség az EU északi és déli része között. Ám a BBC szerint Németország az euróövezet gazdaságai részére nyújtható segítséget szigorúan ahhoz a feltételhez köti, hogy a segélyezendő országok strukturális reformokat valósitsanak meg, például, hogy megkönnyítsék a vállalatok részére munkaerő felvételét és elbocsátását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.