BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az export nagyobbat esett, mint az import – Nagy többlet a külkereskedelemben

Májusban 653 millió euró volt a külkereskedelmi többlet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 2013 ötödik hónapjában az export euróban számított értéke 1,9, az importé 0,9 százalékkal csökkent a tavaly májusi értékekhez viszonyítva.

A külkereskedelmi mérleg többlete az év első öt hónapjában 258 millió eurós javulást mutatott 2012 azonos időszakához képest – derül ki a KSH jelentéséből.

2013. májusban – első becslés szerint – a kivitel értéke 6,9 milliárd eurót (2023 milliárd forintot), a behozatalé 6,3 milliárd eurót (1832 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az év ötödik hónapjában 653 millió euró (191 milliárd forint) volt, ami 76 millió eurós (23 milliárd forintos) romlás az előző év azonos hónapjához képest. A májusi kivitel 76, a behozatal 70 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2013. január–májusban – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 33,7 milliárd euró (9972 milliárd forint), a behozatalé 30,6 milliárd euró (9043 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euróban számított értéke 1,8, illetve 1,1 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg 258 millió eurós (90 milliárd forintos) javulást mutatott a 2012. január–májusi többlethez viszonyítva.

„Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójából való lassú kilábalási folyamatát jelezték, a gyengélkedő külső keresletet azonban a felfutó autóipari termelés részben ellensúlyozhatja” – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Hozzátette, a többletet a cserearány javulása is növelheti a következő hónapokban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.