BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többet vásárolunk – Már az autó sem porosodik a garázsban

2013. májusban 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,9, a nem élelmiszer-kiskereske-delemben 2,1, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,8 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelte, hogy a KSH gyorstájékoztatója szerint immár két hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom volumene. Emlékeztetnek, áprilisban 3,4 százalékos volt a bővülés.

„A lakossági fogyasztás élénkülésében szerepet játszhat a lakossági reálbérek, valamint a rezsicsökkentésből adódóan a rendelkezésre álló jövedelem növekedése” – véli az NGM.

Suppan Gergely azt írta, hogy a várakozásokat felülmúlva nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban az előző évihez képest. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint a javuló kiskereskedelmi forgalmat előrevetítette a nagyot javuló fogyasztói bizalom, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatás, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek.

„Kifejezetten bíztató, hogy a növekedés egyre szélesebb bázison jelentkezik” – tette hozzá. Szerinte a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom a korábbi várakozásokhoz képest magasabb szinten stabilizálódhat, ami az év második felében bázishatások miatt akár kissé tovább növekedhet

Az áprilisi és a májusi kiskereskedelmi forgalom kedvező alakulása pozitív hatással lehet a második negyedévi GDP-re is, jegyzete meg Suppan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.