BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GVI: Növekszik a munkanélküliség Magyarországon

A GVI becslése szerint 2013 júliusában a regisztrált álláskeresők számának mintegy 14,9 ezer fős növekedésére számíthatunk. Ezt a növekedést nem szezonális hatások eredményezik – közölte a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet.

A GVI a becslések során a Google Insights for Search (GIS) segítségével megfigyelt álláskeresési aktivitás adatokat és a korábbi regisztrált álláskeresők számát mutató adatokat használta fel. Az álláskeresési aktivitás 26 keresőszó forgalmából származtatott 4 főkomponens segítségével mért a GVI.

A GIS adatai már elérhetőek július egészére, a regisztrált álláskeresők száma azonban még csak június hónapra ismert. Referenciaként megbecsültek egy alapmodellt is, amely nem használja fel a GIS adatait.

A GIS adatokat felhasználó modell júliusra vonatkozó becslése 511928 fő. Az alapmodell valamivel kisebb, 502092 fős becslést adott. Az előző havi (júniusi) értékekhez képest 14926 fős növekedésre, a 2012-es azonos időszaki értékhez képest 15655 fős csökkenésre számítunk – írják a GVI kutatói. A szezonális ingadozásoktól eltekintve hó-hó alapon 6200 fős növekedésre, év-év alapon 19000 fős csökkenésre lehet számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.