BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: lehetséges a magyar államcsőd

Ukrajna, Románia és Magyarország az a három ország, amelyben a legvalószínűbb az államcsőd – mondta Russell Napier, a CLSA stratégája hétfőn, Hongkongban.

A brókercég szakembere szerint a piacon a legnagyobb hatást egy esetleges lengyel, török vagy dél-afrikai államcsőd gyakorolná.

Napier kijelentette: egyetlen ázsiai tőzsdén sem foglalna el long pozíciót. Az egyesült államokbeli mennyiségi lazításról szólva pedig elmondta: a jelenlegi „mennyiség” kevés, újabb intézkedésekre – köztük esetleg a diákok által felvett hitelek egy részének elengedésére.

Románia?

Romániával kapcsolatban feltehetően tévedésről van szó – írja kommentjében Timothy Ash, a Standard Bank vezető elemzője. Romániában a költségvetés hiánya a GDP mindössze 1-2 százaléka, a folyó fizetési mérleg az utóbbi időben már többletet mutat, a GDP-arányos államadósság pedig kevesebb mint 40 százalék – sorolja Ash, majd felteszi a kérdést: vajon Napier valóban Romániára gondolt?

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.