BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavonhatja a Fed a rendkívüli intézkedéseket

A Federal Reserve szerdán fejezi be kétnapos kamatdöntő ülését, és a szervezet elnöke, Ben Bernanke várhatólag bejelenti, hogy az amerikai központi bank csökkenti rendkívüli gazdaságösztönző erőfeszítéseit.

A BBC jelentése szerint a Fed megfigyelői úgy hiszik, hogy a jegybank elkezdi majd lassítani a kötvényvásárlásait, amelyek összege havonta 85 milliárd dollár. Ez pedig azt jelentené, hogy a Fed szerint az amerikai gazdaság visszaállt a növekedési pályájára.

Ám a kérdés továbbra is az - jelenti a BBC tudósítója -, vajon elég erős-e az amerikai gazdaság ahhoz, hogy továbbra is növekedjen a Fed rendkívüli erőfeszítései ellenére. John Lonski, a Moody’s tőkepiaci kérdésekkel foglalkozó vezető közgazdásza szerint mivel az amerikai fogyasztók költekezései adják az amerikai gazdasági tevékenység kétharmadát, a refinanszírozás lalssulásának mély hatásai lennének. A washingtoni Peterson Institute for International Economics szakértője, Gagnon pedig úgy véli, hogy túl korai döntésről lenne szó, bár elismerte, a Fed bizottságának több tagja már ideges, amiért olyan sok kötvényt vásárolnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.