BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Chikán: tartós leszakadás fenyegeti Magyarországot

Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora „2x2=4, Ortodox beszélgetés a gazdaságpolitikáról” című fórumon azt mondta, hogy Magyarország versenyképessége folyamatosan romlott az elmúlt években. Az ország termelékenysége az OECD-országok átlagának felét sem éri el. A volt gazdasági miniszter hozzátette, nem arról van szó, hogy a magyar ember rosszabbul, vagy kevesebbet dolgozik. A baj az, hogy nem tudnak érvényesülni a teljesítmények. „Ha pazarló gazdálkodást folytatunk a termelési tényezőkkel, akkor ez így lesz továbbra is” – tette hozzá. (Bajnai Gordon előadásáról itt olvashat.)

Chikán azt mondta, hogy 2001-ben Magyarország 29. volt a Világgazdasági Fórum (WEF) versenyképességi listáján, vagyis a 63. hely „katasztrófa”. „Ebből a válsághelyzetből nem fogunk tudni kikerülni, ha nem tudunk őszintén és igényesen szembenézni a tényekkel.”

Ha erre nem kerül sor, akkor „tartós, lassú lecsúszás lesz jellemző a magyar gazdaságra” – válaszolta egy kérdésre Chikán.

„A magyar kkv-k nem tudják teljesíteni a multik követelményeit” – válaszolta egy kérdésre Chikán. A magyar vállalatoknak nemigen sikerült a külföldi vállalatok beszállítóivá válniuk. „Gyenge az intézményi rendszere a kkv-k támogatására” – fejtegette Chikán. Jobban kellene segíteni a külpiacra jutást, az innovációt, a tanácsadást. „Meg kell teremteni a termelékenység-növelés feltételeit” – mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.