BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF/Világbank: Befejeződött az őszi közgyűlés

Befejeződött vasárnap az IMF/Világbank pénteken kezdődött őszi közgyűlése, amelyen pénzügyminiszterek, más kormányzati tagok, jegybanki vezetők és pénzügyi szakértők vettek részt.

A közgyűlésen fontos téma volt az amerikai költségvetés és az adósságplafon emelésének a kérdése - mondta az MTI-nek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a Washingtonban tárgyalt. Hozzátette: "Számunkra az a lényeg, hogy ez a probléma minél hamarabb megoldódjon."

Varga Mihály egyebek között elmondta, hogy az előtörlesztésnek és a konszolidációnak köszönhetően a korábbinál jóval kedvezőbb a magyar gazdaság megítélése és megnőtt a Magyarország iránti befektetői érdeklődés is. A tárcavezető közölte: az IMF és a Világbank országcsoport-értekezletein partnerei úgy nyilatkoztak, hogy Magyarország sokkal kedvezőbb helyzetben van, mint korábban. "Nyugodtabb, stabilabb légkör alakult ki körülöttünk" - nyilatkozott a gazdasági tárca vezetője.

Az IMF/Világbank közgyűlésen gyakorlatilag nem volt olyan, aki ne foglalkozott volna a Varga Mihály által is említett amerikai költségvetési és adósságplafon-emelési gonddal. Szóba került a téma a világ húsz legfejlettebb országát tömörítő úgynevezett G20-ak csoportjának az ülésén is. A fórum közleménye "azonnali lépések megtételét" sürgette. Rámutatott arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül meg kell oldani a politikai nézetkülönbséget. Ellenkező esetben az amerikai állam csődbe juthat, ami globálisan is pénzügyi válságot idézhet elő. A Világbank elnöke világméretű gazdasági katasztrófát vizionált arra az esetre, ha nem sikerült megoldani az amerikai költségvetés körüli patthelyzetet, ezért Jim Yong Kim felszólította az amerikai kormányzatot és a republikánusokat arra, hogy találjanak megoldást a kérdésre.

Hasonlóan borúlátóak a világ vezető bankjai is, amelyek szerint a pénzügyi világra komoly romboló hatással lenne, ha napokon belül nem születne megállapodás az amerikai adósságplafon-emelésről. A Deutsche Bank társ-vezérigazgatója szerint cunami söpörhet végig a nemzetközi pénzpiacokon, első körben a rövid lejáratú hitelpiacok esnek áldozatául a megállapodás hiányának. A J.P. Morgan Chase & Co. vezérigazgatója pedig azt mondta, hogy a megállapodás hiánya olyan folyamatot indítana el a globális gazdaságban, amelynek nem tudni a végét.

Ewald Nowotny, az osztrák központi bank elnöke csalódottságának adott hangot az IMF kvóta- és döntéshozatali reformjának lassúsága miatt. Egyben reményét fejezte ki, hogy azt az eredetileg kitűzött időpontig, 2014 januárjáig sikerül befejezni.

A G20-ak közleményében is szó volt arról, hogy a Szöulban 2010-ben elfogadott megállapodás értelmében 2014 januárjáig le kell zárni az IMF kvóta- és döntéshozatali reformját. Ehhez az kell, hogy "az eredetileg megszabott határidőig az amerikai kongresszus is ratifikálja azt". A reform lényege az, hogy az IMF hatalmi viszonyainak az átrendezésével a világgazdaság tényleges erőviszonyai kapnak hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy az egyre nagyobb gazdasági erőt képviselő országok, így például Kína és India tényleges gazdasági erejüknek megfelelően vehetnek részt a szervezetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.