BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: orosz-magyar agrár akcióterv készül

Növekvőben a magyarországi cégek oroszországi exportja, de az ottani piacon erős a verseny, komolyak a mennyiségi és a minőségi kihívások is, mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos. A két ország gazdasági és kereskedelmi együttműködésének erősítése céljából a Vállalkozók Klubja Egyesület ma és holnap Magyar-Orosz Nemzetközi Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozót rendez.

– Kiegyensúlyozódhat-e belátható időn belül a két ország külkereskedelmi mérlege?
– Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin januári moszkvai találkozójukon megállapodtak a külkereskedelmi forgalmunkban megjelenő mintegy 5 milliárd dolláros magyar szempontból negatív szaldó csökkentéséről. Nyilvánvaló, hogy ez nem egyik napról a másikra lezajló folyamat. Biztató jelek azonban már vannak. Az idei év első 7 hónapjában úgy nőtt 8 százalékkal a külkereskedelmi forgalmunk, hogy a magyar exportot 11 százalékkal tudtuk növelni, azon belül is 22 százalékkal emelkedett az élelmiszeripari exportunk értéke. Márpedig a legnagyobb bővülésre a gyógyszeripari és élelmiszeripari exportunk területén látunk lehetőséget.

– Létezik-e olyan optimális pont az energiahordozó (elsősorban gáz) importunkban, amely mellett a behozatal még stabil és biztonságot adó méretű, a kitettségünk mérete miatt viszont nem kell aggódnunk?
– A kormány legfontosabb céljai között szerepel hazánk energiabiztonságának növelése, ami egyúttal a rezsicsökkentés alapját is jelenti. Energiabiztonságunk növelésében Oroszországnak kitüntetett szerepe van, hiszen a Déli Áramlat építésének előkészítése jó ütemben halad. Jelentős előrelépés ezen a területen, hogy jövőre megkezdi az üzemelést a magyar és a szlovák gázvezetékrendszert összekötő interkonnektor, valamint, hogy nemzeti tulajdonba került a Magyarország területe alatt található földgáz-tárolókapacitások nagy része is.

– Jelenleg milyen megoldandó, vitás ügyek vannak Magyarország és Oroszország között?
– A Dunaferr stabil és kiszámítható működésével kapcsolatban fontos tárgyalások állnak még előttünk.

– A magyar beruházók illetve kereskedők részéről melyek az orosz piacra való belépés fő akadályai?
– Oroszország piaca rendkívül perspektivikus. Ennél fogva kemény versennyel kell számolnia annak, aki ott sikert szeretne elérni. A földrajzi távolságok és a magas minőségi elvárások mellett kihívást jelenthet a megfelelő mennyiségű kínálat előállítása is. Segítséget jelenthet a Moszkvában működő magyar kereskedőház, valamint a közelmúltban indított Külpiaci Siker Program, melynek keretében külkereskedelmi szakértőkkel, beszállító-fejlesztési programmal és a külpiaci megjelenés támogatásával segítjük elsősorban a kis-és közepes vállalkozásainkat.

– Milyen konkrét új együttműködések formálódnak?
– A GVB legutóbbi ülésén számos előrelépést értünk el. Megkezdtük a légügyi megállapodásunk módosításáról szóló tárgyalásokat, miközben a Wizz Air napi rendszerességűre sűríti a Budapest-Moszkva közötti járatát. Megkezdődtek az egyeztetések a két kormány között a mobiltelefon roaming-díjak csökkentéséről is, a két mezőgazdasági minisztérium akciótervet dolgoz ki a magyar élelmiszeripari export növelése érdekében, 200-ra emeljük a Magyarországon tanuló orosz ösztöndíjas egyetemi hallgatók számát, az Eximbank pedig stratégiai megállapodást hozott tető alá a Szberbankkal a kölcsönös beruházások finanszírozásáról. Számos olyan regionális és megyei beruházás zajlik Oroszországban, melyben magyar vállalatok vesznek részt, akár fő-, akár alvállalkozóként.

– Melyek a fő orosz elvárások, panaszok, amikor az itteni befektetési környezet jellemzői kerülnek szóba?
– Az orosz beruházók előnyösnek tartják a magyarországi befektetési környezetet, számos területen találják meg a számításaikat. Élénkül a beruházási kedv a gépipar, az élelmiszeripar és az idegenforgalom területén is. A magyar adórendszer, a korszerű közlekedési infrastruktúra, a politikai stabilitás, valamint az Európai Uniós tagság olyan kézzelfogható előnyök, amelyek fontos szerepet játszanak a beruházói döntések során. Előny még a jó földrajzi fekvés, valamint az éghajlat, amely számos orosz ember számára kívánatos célterületté teszi Magyarországot. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján 2012-ben Oroszországból érkezett a 4. legtöbb turista Magyarországra. Csaknem 160 ezer orosz vendég több mint félmillió vendégéjszakát töltött el nálunk. Ők hazaviszik az itteni pozitív tapasztalatokat, élményeket, ami az érdeklődést csak növeli. A konkrét beruházási megkeresésekkel, a külföldi cégeknek juttatható támogatásokkal, kedvezményekkel a Miniszterelnökség irányítása alatt álló Nemzeti Külgazdasági Hivatal foglalkozik, amely jelenleg is több orosz beruházó megkeresésével kapcsolatban folytat tárgyalásokat.

– Az oroszok nagyon szívesen felépítenék az új paksi blokkokat. Magyar részről melyek az ehhez mérhető súlyú oroszországi remények?
– Érvényes parlamenti döntés szól arról, hogy a nukleáris energiának egyre növekvő szerepet kell játszania Magyarország áramellátásában, ez számunkra versenyelőnyt jelent és a kormánynak hamarosan döntéseket kell hoznia ezen parlamenti határozat végrehajtása érdekében. Oroszországgal kiváló az együttműködésünk a nukleáris képzési-, tudományos és oktatási területen.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos. A két ország gazdasági és kereskedelmi együttműködésének erősítése céljából a Vállalkozók Klubja Egyesület ma és holnap Magyar-Orosz Nemzetközi Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozót rendez.B. Horváth Lilla-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.