BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége az infláció csökkenésének, durva áremelkedés rezsivágás nélkül

Szeptemberben a fogyasztói árak 1,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők ennél alacsonyabb inflációt vártak. Augusztusban 1,3 százalékos volt az éves áremelkedési ütem. Ugyanakkor aggodalomra adhat okot, hogy a maginfláció (a szezonálisan kiigazított árindex) 3,5 százalékra emelkedett az augusztusi 3 százalékról. A KSH szerint a háztartási energia árak, valamint a tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási cikkek árcsökkenése mellett legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak szeptemberben.

Az inflációs főindex továbbra is jóval a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos inflációs célja alatt áll, vagyis ez alapján nem látszik áremelkedési nyomás a gazdaságban. A maginfláció ugyanakkor jelentős mértékben, 0,5 százalékponttal 3,5 százalékra emelkedett szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mindez arra mutat rá, hogy a folyamatok mélyén nagyobb áremelkedési nyomást láthatunk, amelyet az MNB Monetáris Tanácsa is fokozott figyelemmel követhet. A maginflációs mutató (ami például kiszűri a rezsicsökkentés hatását) az MNB 3 százalékos célja fölé ugrott.

A következő hónapokban ugyanakkor várhatóak továbbra is alacsony maradhat az inflációs főindex az újabb rezsicsökkentés hatására, ám nem biztos, hogy mindez a maginflációt is magával tudja húzni lefelé.

"Mivel az infláció várhatóan az egész év során bőven a 3 százalék inflációs cél alatt maradhat, a kamatcsökkentési ciklus elvileg folytatódhat, ugyanakkor a 3 százalék feletti maginfláció miatt indokolt az óvatosság" – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Egy hónap alatt – 2013. augusztushoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal növekedtek a KSH szerint. Ezen belül az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 5,3 százalékos árcsökkenésének következménye. Szintén mérséklődött a liszt (3,8 százalék), a száraztészta (2,1 százalék) és a cukor (1,4 százalék) ára. Drágult a sertéshús (2,7 százalék), a párizsi, kolbász (2,4 százalék), a baromfihús (1,2 százalék), valamint a tej (1,0 százalék). Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk (3,1 százalék) drágultak, a dohányáruk esetében megemelt árrés következtében. A szezonváltás miatt, a ruházkodási cikkek körében szintén átlag feletti volt az áremelkedés (1,5 százalék). Az egyéb cikkek is átlag felett drágultak (0,6 százalék), ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek. Ezen belül a járműüzemanyagokért 1,5 százalékkal kellett többet fizetni.

Kisebb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető a tartós fogyasztási cikkek (0,3 százalék) és a szolgáltatások (0,2 százalék) esetében. A háztartási energia ára alig nőtt az előző hónaphoz képest (0,1 százalék).

"Az inflációra a következő hónapokban ellentétes folyamatok lehetnek hatással. Egyes banki szolgáltatások áremelése, valamint a taxi tarifák markáns emelésének hatása felfelé húzhatja az inflációt" – vélekedett Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint "ezzel szemben az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak érdemi mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami később akár lefelé mutató meglepetést is okozhat, amit a tavalyinál jóval kedvezőbb terméseredmények is támogathatnak".

12 hónap alatt, 2012. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a sajt (8,6 százalék), a tej (5,7 százalék) és a sertéshús (5,6 százalék) ára. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (13,2 százalék), a cukor (9,1 százalék), a liszt (7,0 százalék), valamint a csokoládé, kakaó (5,0 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,3 százalék), ezen belül a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. Az egyéb cikkek ára átlagosan nem változott, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,9 százalékkal csökkent.

A ruházkodási cikkekért átlagosan 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (8,1 százalék) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. augusztushoz képest.

A taxizás 7,7 százalékkal drágult szeptemberben az előző év azonos időszakához képest (egy hónap alatt 6,3 százalékkal nőtt a taxizás ára), tükrözve az egységes tarifák árfelhajtó hatását.

Egyes pénzügyi szolgáltatások egy hónap alatt 13,7 százalékkal emelkedtek – a megemelt tranzakciós adó miatt –, egy év alatt pedig több mint 45 százalékos drágulást láthatunk.

"Kissé magasabb lett az inflációs adat, mint amire a piac számított, ám több egyszeri hatás emelte a pénzromlás ütemét" – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza. "Az üzemanyagok ára már 4 százalékkal a szeptemberi érték alatt áll, vagyis nem kell attól tartani, hogy elkezd emelkedni az infláció" – vélekedett. "Az újabb rezsicsökkentés tovább csökkentheti az inflációt."

"Várhatóan 3 százalék alatt marad az infláció az előrejelzési horizonton, ami támogatja a további bátor (20 bázispontos) kamatcsökkentéseket" – mondta Török Zoltán. "A korábbi 3-3,5 százalékos kamatcélnál még akár alacsonyabb is lehet az irányadó ráta" – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.