BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsokat döntöget a virtuális tőzsdén az internetes pénz

Ezer dollárra erősödött tegnap a bitcoin árfolyama. A virtuális pénznem szárnyalását az is erősíti, hogy egyre több helyen fogadják el fizetőeszközként. Elsősorban webshopok használják a fizetőeszközt, de felkeltette már Richard Branson figyelmét is.

A Virgin excentrikus főnöke néhány napja jelentette be, hogy a cégcsoportjához tartozó Virgin Galactic tervezett űrturistaútjait bitcoinnal is lehet fizetni. Sőt, nemrég a kanadai Vancouverben elkezdte működését az első olyan automata is, amelynek a segítségével kanadai dollárokat lehet a virtuális pénzre váltani.

Ennél is jobban mutatja azonban az érdeklődést, hogy már lopják a pénzt – természetesen hekkerek. A számítógépes támadás nem véletlen, hiszen maga a pénz is csak egy internetes pénztárcán (Bitcoin Wallett) keresztül létezik. A bitcoint egy magát Nakamoto Szatosinak nevező, mindmáig ismeretlen fejlesztője dolgozta ki még 2009-ben. A rendszer egy bármilyen internetes csomópont (és központi bank, adóhatóság vagy felügyelet) nélküli hálózatban működő (peer-to-peer) megoldás. Ez azt jelenti, hogy a tranzakciókat közvetlenül bonyolítják a boltok és a pénznemet használó vásárlók, kikerülve nem csak a járulékos költségeket, de az ellenőrzést is. A virtuális pénz mozgása elvben visszakövethetetlen, ezért van az, hogy a bitcoint sokan a kábítószerkereskedők nem hivatalos fizetőeszközeként tartják számon – és az sem véletlen, hogy már felkeltette az amerikai Kongresszus figyelmét is.

Saját „pénztárcát”, vagyis bitcoinszámlát bárki létrehozhat. Ehhez a felhasználónak „bányásznia” kell – vagy valamelyik bitcointőzsdén keresztül megvásárolni. A bányászat számítógépes kódok megfejtését jelenti. Ez a számítógépes művelet egyben a rendszer titkosítását is biztosítja. Ha valaki megfejt egy kódot, és így „kibányász” egy virtuális érmét, újabb kódot kell feltörniük a felhasználóknak. A rendszer annyiban zárt, hogy az algoritmus szerint összesen 21 millió érme bányászható ki.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, a bitcoin nagy jövő elé néz, vagy egy hamarosan kipukkanó buborék. Az mindenesetre figyelemreméltó, hogy az elmúlt időszakban brutális növekedésbe kezdett: amíg korábban dollárban két számjegyű áron jegyezték, a csúcspont pedig pár száz dollár körül volt, az elmúlt napokban az ezer dollárt súrolja az árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.