BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: a trafikok miatt esett be a kiskereskedelem

2013. szeptemberben az első gyorsbecslés szerint 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest – jelentette a KSH. Augusztusbank még 1,4 százalékkal nőtt a forgalom, vagyis a szeptemberi adat érzékelhető lassulást jelent

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az áprilisi és májusi jelentős (3,2 és 2,2 százalékos) növekedés inkább a gyenge bázisoknak köszönhető, és a kiskereskedelmi forgalom csak lassan talál magára.

A reálbérek növekedése ellenére folytatódik az adósságleépítés a háztartások részéről, valamint a megtakarítások felhalmozása is érzékelhető óvatossági megfontolások miatt is.

Szeptemberben a KSH adatai szerint az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,1 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,4 százalékkal csökkent. A nem élelmiszer-kiskereskedelem volumene nem változott az előző év szeptemberéhez képest.

"A várakozásoknál lényegesen gyengébben növekedett a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az előző évihez képest" – írta Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések megközelítően 1,5 százalékkal csökkenhettek az előző havihoz képest, ami igencsak meglepő, mivel nem tükrözi a fokozatosan javuló fogyasztói bizalmat, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek pozitív hatását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont azt írta, hogy a "kiskereskedelmi forgalom több hónapja tartó bővüléséhez hozzájárultak a kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló intézkedései, a reáljövedelmek bővülése, a több mint 20 éves rekordot jelentő foglalkoztatottság, illetve a növekvő fogyasztói bizalom".

Suppan felvetette, hogy a dohánytermékek értékesítésének átalakítása talán némi magyarázatot adhat a gyenge adatokra, mivel a dohánytermékeket már nem lehet a hagyományos üzletekben megvásárolni, ami valamelyest visszavethette az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmát, miközben a dohánytermékek (legális) forgalmának meredek visszaesése miatt ezt nem ellensúlyozza a trafikok forgalmának a várakozásoktól elmaradó felfutása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.