BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mitől egyre gazdagabb a német állam?

Tengernyi okot lehetne természetesen erre felhozni. De közülük elég csak egyetlen egyet kiemelnünk: a német adóbeszedés mintaszerű, eredményes voltát. Ugyanis ezt jelzi, hogy a német adóhivatalok idén októberben jelentősen, 3,7 százalékkal több adót szedtek be az államkassza részére, mint egy évvel korábban – jelentette a német szövetségi pénzügyminisztérium.

Az adóbevételek összege meghaladta a 39 milliárd eurót, vagyis 1,4 milliárd euróval többet, mint 2012 októberében. A német üzleti körök lapja, a Handelsblatt elemzése szerint a német pénzügyi tárcának különösen az okozott örömet, hogy a két legfontosabb adóból folyt be a korábbinál több az államkincstár részére. A befizetett és béreket terhelő adók összege ugyanis 6,7 százalékkal növekedett, az általános forgalmi adóé (áfa) pedig 4,5 százalékkal. E két adó teszi ki a teljes bevétel kereken 60 százalékát.

Németországban az adóbeszedés javulása az egyre kedvezőbb konjunkturális környezetben történt. A tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) idézte a német szövetségi pénzügyminisztérium jelentését, amely a konjunkturális helyzet javulására vonatkozó várakozásra hivatkozott. „A legújabb adatok, valamint az összességében kedvező gazdasági keretfeltételek azt mutatják, hogy túlsúlyban vannak azok az erők, amelyek a fellendülés irányában hatnak” A német ipar pedig jó kilátásokkal rendelkezik arra, hogy növekedjék a rendelésállománya. A német pénzügyi tárca ezért úgy becsüli, hogy a gazdasági növekedés Németországban idén 0,5 százalékos lesz, 2014-ben pedig már 1,7 százalék, az inflációs ráta idén 1,5, jövőre pedig 1,8 százalékos. Nyilvánvalóan ez a német adóhivatalok által beszedhető adók mennyiségére is kihathat.

Ehhez természetesen hozzájárul egyfelől, hogy Németországban egyre csökken a munkanélküliek és növekszik az adófizető foglalkoztatottak száma. Idén októberben a munkanélküliek száma Németországban 48 000 fővel 2 801 000 főre mérséklődött - közölte a szövetségi munkaügyi hivatal. Ily módon a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékos volt, ugyanannyi mint tavaly. 

Másfelől, Kelet-Európából és a válság sújtotta uniós országokból egyre több bevándorló – mint munkavállaló és adófizető - Németországban keres magának boldogulást. A német szövetségi statisztikai hivatal múlt heti jelentése szerint ez év első felében kereken 555.000 ember vándorolt be Németországba, 11 százalékkal többen, mint a múlt év első felében. A legtöbben Lengyelországból érkeztek (93.000 fő), Romániából (67.000 fő) és Bulgáriából (29.000 fő). De a munkanélküliséggel küszködő Olaszországból is 41 százalékkal többen érkeztek, Spanyolországból pedig 39 százalékkal, Portugáliából pedig 26 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az erőteljes bevándorlásnak köszönhetően Németországban ez év szeptemberében az újraegyesítés óta első ízben meghaladta meg a 42 milliót az adófizető foglalkoztatottak száma. És különösen figyelemre méltó Christian Schulznak, a Berenberg Bank közgazdászának a megállapítása: A (német) cégek egyre inkább nem a németországi munkanélküliek köréből, hanem külföldről szerzik be a szükséges munkaerőt.”

Persze Németországban sem „minden arany, ami fénylik”. Vegyük például azt az írást, amelyet a Handelsblatt közölt ez év november elején arról, hogy német nem kormányzati szervezetek és egyházi csoportok becslése szerint Németország globálisan „vezető adóparadicsomnak” számít, és „eldorádó” a pénzmosás szempontjából, tekintettel arra, hogy az országnak nagy a részesedése a nemzetközi pénzmozgásokból, ám ott egyidejűleg csekély a transzparencia és hiányos a harc a szervezett bűnözés ellen. A német üzleti lap szakértőket idézet, akik régóta úgy becsülik, hogy Németországban évente 50 milliárd eurót „mosnak tisztára.” E pénzek forrásaihoz dél-európai korrupt politikusok és a szervezet bűnözés tagjai tartoznak – tette hozzá a Handelsblatt.

Ha mindez csak részben igaz, akkor is bőven lesz további dolguk a könyörtelen német adónyomozóknak. S persze valószínűleg haszna a német államkincstárnak. Hiszen ahogyan a Tagesspiegel című német lap a minap figyelemre méltóan megírta, a „kis és a nagy halak” egyaránt adnak bőven munkát a német adóhatóságoknak. Tavaly Németországban ugyanis adócsalás ügyben 70.000 esetben indult bűntető eljárás, és az adócsalókat összesen 2340 év (!) szabadságvesztéssel sújtották a német bíróságok. És az adócsalóknak persze nem csupán 56,5 millió euró összegű bírságot, hanem az elmaradt adót is utólag meg kellett fizetniük.

Addig is a német adóhivatalok a hivatalos becslés szerint idén összesen 620,5 milliárd adóbevétellel számolnak. Ez az összeg azonban 2018-ig a várakozások szerint már lényegesen többre, több mint 110 milliárd euróval nagyobb összegre, konkrétan 731,5 milliárd euróra fog növekedni...

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.