BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő módon növekszik a munkanélküliség Franciaországban

A múlt év decemberében további 10 200 fővel növekedett a munkanélküliek száma Franciaországban, megdöntve ezzel Francois Hollande elnök azon igéretét, hogy 2013 végére csökkenni fog az állástalanok száma. A francia munkanélküliségi ráta tavaly 5,7 százalékkal növekedett és jelenleg 11,1 százalékos arányt mutat fel.

A francia elnök Ankarában - még a munkanélküliségre vonatkozó statisztikai adatok közzététele előtt - kijelentette: "Az eddig megvalósított stabilizáció nem elegendő". A francia munkanélküliség már rekord magasságot ért el, jelenleg több mint 3,3 millió franciának nincs munkája. A francia munkaügyi minisztérium közben azt jelezte hogy a jelek szerint a munkanélküliségi ráta lassulóban van, tavaly ugyanis 177 800 fővel nőtt a munkanélküliek száma, míg az előző évben 283 800 fővel. Ám Eric Heyer, az OFCE kutatóintézet közgazdásza szerint a javulás nagyrészt inkább az államilag kreált munkahelyeknek köszönhetgő, nem pedig annak, hogy a francia gazdaságban általában élénkülés következett volna be. Szerinte ahhoz, hogy a magángazdaságban munkahelyeket teremtsenek, egy százalékosnál nagyobb növekedésre van szükség, míg a francia kormány idén csak 0,9 százalékos növekedést vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.