BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horváth András után újabb volt NAV-dolgozó tálalt ki

Horváth András, az áfabotrány kirobbantója után egy újabb volt adóhatósági dolgozó állt a nyilvánosság elé - írja az origo. Vancsura István az APEH, illetve az abból 2011-ben alakult Nemzeti Adó- és Vámhivatal főosztályvezetője volt.

Vancsura 2010 őszén került a Kiemelt Ügyek Igazgatóságához. A Rapid elnevezésű ellenőrzési főosztályt vezett. Gyakran ennek a csoportnak a tagjai mentek ki az ellenőrzés alá vont cégek, vállalkozások telephelyeire, székhelyére, hogy adatokat, iratokat gyűjtsenek be. 2011-ben kezdődött el a KÜIG elsorvasztása - állítja a portál szerint. Előbb a KÜIG igazgatóhelyettesét, majd igazgatóját bocsátották el, nem sokkal később Vancsurához hasonlóan többeknek is megköszönték a munkájukat.

A volt főosztályvezető állítja, a KÜIG évente 70-100 milliárd forintnyi áfacsalást tárt fel, mégis megszüntették, 2013. január 1-jével felszámolták. Vancsura meg is nevezte, hogy szerinte kik játszottak főszerepet a KÜIG szétverésében: a felettes szervüknek, a Kiemelt Adók és Ügyek Főigazgatóságának három vezető beosztású munkatársa, akik még mindig vezetők az adóhatóságnál.

Vancsura egy példán érzékeltette, hogyan állították le a vizsgálódni akaró revizorokat. Egy cég Szlovákiából hozott be több tíz tonna cukrot, majd amikor ellenőrizték, kiderült, hogy kilenc hónapnyi iratanyag eltűnt a cégből. A KÜIG kérte, hogy a céggel kapcsolatba került fuvarozókat is vizsgálhassák, kérelmet adtak be. Erről a kérelemről a NAV elnökének kellett volna dönteni, de a közbeiktatott főigazgató megtagadta a vizsgálatot, nem továbbította a KÜIG levelét - írja az origo.

Horváth András, aki a vélt áfacsalások ügyében nemrég lépett a nyilvánosság elé, most üdvözölte, hogy még egy egykori kollégája borított. Ő korábban azt nyilatkozta nekünk: az oligarchák ott vannak a NAV mögött, lehet, hogy a politikát is foglyul ejtik. Az egykori adóellenőr állítja: le lehetne folytatni azokat a vizsgálatokat, amelyek bizonyítanák, kik a csalások legnagyobb haszonélvezői, ám ehhez nem feltett kézzel kéne odamenni.

"Sajnos a NAV-nál le van butítva az ellenőrzési rendszer, sokszor szólni sem kell már, hogy ne vizsgálódjanak, eleve nem mernek vagy nem képesek fellépni" - mondta. Ami a volt munkatársait illeti, tőlük pozitív visszajelzéseket kapott. Mint mondta, "sokan megszenvedték a működési problémákat és azt, hogy nem lehetett mindig teljesen szabadon vizsgálódni. Ők mellettem vannak, nagy számokat tudnék mondani. De mindenki fél, nem akarják kockáztatni az egzisztenciájukat".

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kiemelt Ügyek Igazgatósága, Rapid ellenőrzési főosztályának egykori vezetője csütörtökön arról beszélt, hogy szervezett, maffiamódszerrel működő adócsaló hálózatok éves szinten bizonyítottan több ezer milliárd forintnyi áfával károsítják meg a költségvetést.

A volt főosztályvezető az egykori Kiemelt Ügyek Igazgatóságáról (KÜIG) azt mondta, hogy ez a szervezet tudott a leghatékonyabban fellépni a szervezett adócsaládok ellen, de "olyan falakba ütköztünk, és olyan eljárásokat észleltünk", amelyekről, "azt lehet mondani, hogy a józan ésszel ellentétesek voltak". A férfi kijelentette, szinte bizonyos, hogy jogellenesen, az adóhatóság néhány vezetőjének hathatós közreműködése révén verték szét a szervezetet, a folyamat során a legjobb szakmai vezetőket félreállították, a KÜIG-et pedig 2013-ban egy kormányrendelettel megszüntették.

A NAV közleményében viszont azt írta: egyértelművé vált, hogy a KÜIG nem volt hatékony, több éves elmaradást halmozott fel a legkockázatosabb adózók ellenőrzésében és a konkrét ügyek befejezésében. Azt is kijelentették, hogy az átszervezés után nagyságrendekkel nőtt a feltárt adóhiány mértéke és az ellenőrzések száma.

Adatokat sorolva közlik, hogy a körbeszámlázással kapcsolatban 2013. III. negyedév végéig 1817 adóellenőrzés fejeződött be, amely duplája a megelőző év azonos időszaki eredményének. Az adóellenőrzések 91 százaléka zárult megállapítással, a vizsgálatok során összesen 83 milliárd forint nettó adókülönbözetet jegyzőkönyveztek, amelynek 97 százaléka, 81,2 milliárd forint általános forgalmi adónemben keletkezett - írták.

Az adóellenőrzések darabszámának növekedési üteméhez hasonlóan, több mint a duplájára nőtt a megállapított nettó adókülönbözet összege. Egy megállapítással zárult adóellenőrzés során átlagosan 50,1 millió forint nettó adókülönbözetet tártak fel - derült ki a szövegből.

Arra is kitértek, hogy a nyilvánosság elé lépő egykori NAV-alkalmazottak egyike sem beszél arról, hogy az átszervezés után az Adóigazgatási Szakterület és a Bűnügyi Főigazgatóság megtöbbszöröződött hatékonysággal sorra iktatja ki az áfacsalásra specializálódott bűnszervezeteket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.