BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Július közepéig az államnak dolgozunk

Jóllehet Magyarország az uniós fejlettségi lista alján található, adófizetőinek a leghosszabb ideig kell gürcölni egy adott évben, hogy az állam adóéhségét csillapítsák - írja a Bruxinfo. Egy kedden, idén már ötödik alkalommal közzétett felmérés szerint a magyarok július 16-ig, tehát több mint az év feléig az állam kontójára dolgoznak, és csak az év rövidebb részében tehetik zsebre a jövedelmet, amiért megdolgoztak.

A The Foundation for European Reform és az Institut Économic Molinari (IEM) közös felmérésének tanulsága szerint ennél csak az osztrákoknál, a franciáknál és a belgáknál virrad fel később az a nap, amit a szerzők „az adó-felszabadulás napjának” neveznek. Egy átlag belga számára folyó év augusztus 6-án, egy franciának július 28-án, egy osztráknak pedig július 26-án köszönt be ez a nap. A következő a sorban Magyarország megelőzve a görögöket, a németeket és a románokat.

A ciprusiakat kényezteti el a legjobban a saját államuk, nekik csak március 21-ig kell dolgozniuk, hogy letudják az állammal szembeni pénzügyi kötelezettségeiket és végre saját zsebre dolgozhassanak. A ciprusiak mellett az íreket, a máltaiakat, a briteket és a bolgárokat lehet még irigyelni az adó-felszabadulás napja miatt.

A tanulmány készítői a rangsorban elfoglalt nem túl előkelő helyezés ellenére is dicsérik Magyarországot, mert – szerintük az egységes 16 százalékos személyi-jövedelemadó kulcsnak köszönhetően - 2011 óta 21 nappal előrébb hozta azt az időpontot, amikor a magyarok maguknak tarthatják meg a jövedelmüket. A szerzők ugyanakkor hozzáteszik, hogy az átalányadót alkalmazó országok összességében nagyobb mértékben (46,3% az átlag) adóztatnak, mint a progresszív adózást (44,98%) választó tagállamok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.