BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javított Litvánia osztályzatán a Fitch

Az elsőrendű "A" kategóriába emelte Litvánia államadós-besorolásait a Fitch Ratings, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy Litvánia az Európai Bizottság minapi döntése alapján jövőre csatlakozhat az euróövezethez.

A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BBB plusz"-ról egy fokozattal, "A mínusz"-ra javította Litvánia hosszú futamidejű szuverén devizaadós-osztályzatát, stabil kilátással.

A Fitch "A plusz"-ról a lehető legjobb szintre, "AAA"-ra emelte a Litvániára érvényes besorolási országplafont, amely a litván gazdaságban jelenlévő kereskedelmi adósok felső osztályzati határa.

A cég közölte, hogy jóllehet az EU-előírások alapján összeállított szuverén felülvizsgálati menetrendjében a litván államadós-osztályzat következő elbírálása csak októberben lett volna esedékes, ám az utóbbi időszak fejleményei indokolják a soron kívüli felülvizsgálatot.

Az elsődleges indok az, hogy az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (ECOFIN) június 20-án javasolta Litvánia felvételét az euróövezetbe 2015. január 1-jével. Az euró meghonosítása a Fitch Ratings várakozása szerint erősíteni fogja a litván gazdaságpolitika koherenciáját és hitelességét, csökkenti a devizában fennálló banki és államadósság hitelkockázatait, emellett az euró tartalékvaluta-szerepe javítja Litvánia mint államadós költségvetési és külső finanszírozási rugalmasságát.

A litván bankrendszernek mindemellett hozzáférése lesz az euróövezeti jegybank (EKB) likviditási forrásaihoz. A hitelminősítő szerint az osztályzatjavításban szerepe volt annak is, hogy folyamatos a litván gazdaság erőteljes ütemű kilábalása a korábbi mély válságból, és viszonylag csekélyek a makrogazdasági egyensúlytalanságok. A Fitch várakozása szerint a litván gazdaság a 2014-2015-ös időszakban potenciáljához közeli, éves átlagban 3,5 százalékos ütemben növekszik, ami jórészt megfelel az "A" besorolási kategóriában nyilvántartott szuverén adósok mediánértékének.

Litvánia emellett jelentős államháztartási konszolidációt is végrehajtott 2009 óta és kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól. A Fitch Ratings előrejelzése szerint a litván államháztartási hiány az idén a hazai össztermék (GDP) 2,2 százaléka lesz, és jövőre 1,7 százalékra csökken. A GDP-arányos államadósság-ráta 2013 végén 39,4 százalék volt, vagyis nem érte el az "A" sávban besorolt államadósok 50 százalékos mediánszintjét - hangsúlyozza a felminősítéshez fűzött indoklásában a Fitch.

A hitelminősítő szerint a litván bankrendszer is stabil, a rendszerszintű tőkemegfelelési ráta 17,6 százalék volt 2013 végén az egy évvel korábbi 15,7 százalék után. A bankok kinnlevőségi portfolióinak minősége is javult, a nem teljesítő hitelek aránya 11 százalékra csökkent a 2010-ben mért 20 százalékos csúcsról - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítők az utóbbi időben sorra osztályzatjavításokkal ismerik el a balti gazdaságok teljesítményét. A Fitch a múlt héten Lettországot minősítette fel ugyanarra a szintre, mint most Litvániát, előzőleg pedig a Moody''s Investors Service javította a lett államadós-besorolást, bár egyelőre "Baa1" szintre, amely a Moody''s módszertanában egy fokozatnyira van az elsőrendű "A" kategóriától. Lettországot a Standard & Poor''s is felminősítette május végén, a Fitch besorolásának megfelelő elsőrendű "A mínusz"-ra. Észtországot a három cég már jó ideje a magasan elsőrendű "A plusz/AA" kategóriában tartja nyilván.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.