BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romániában 3,2 százalékos gazdasági növekedés várható

A vártnál gyorsabb lesz a növekedés idén Kelet-Közép-Európában – állapította meg a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett elemzésében. Ha az utóbbi hónapokban az elemzőknek korrigálniuk kellett az előrejelzéseiket, akkor a számokat leginkább lefelé kellett módosítaniuk.

A vártnál gyorsabb lesz a növekedés idén Kelet-Közép-Európában – állapította meg a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett elemzésében. Ha az utóbbi hónapokban az elemzőknek korrigálniuk kellett az előrejelzéseiket, akkor a számokat leginkább lefelé kellett módosítaniuk – számolnak be romániai lapok.

A WIIW szerint a márciusi előrejelzésekhez képest a régió gazdasági helyzete sokkal jobban alakul, csaknem 0,6 százalékponttal nagyobb növekedés várható Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Magyarországon. A javulásnak több oka van. Romániában például az uniós támogatási forrásokat hatékonyabban használták fel, és ez ösztönözte a magánberuházásokat is. Bulgáriában, Csehországban és Lengyelországban pedig stabilizálódott a fogyasztás. Magyarország a tavaszi prognózis szerint 1,4, a friss adatok alapján azonban 2,6 százalékos gazdasági növekedéssel számolhat. Az előrejelzés szerint Romániában 3,2 százalékos növekedés várható a korább 2,4 százalék érték helyett.

Kérdés azonban, milyen hatással lesz a gazdasági fellendülésre a kialakult kormányválság, amely – a kialakult helyzetet figyelembe véve – azzal járhat, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kilép a koalícióból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.