BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonyos szempontból adóparadicsom vagyunk

„Ha összehasonlítjuk a hazai adókörnyezetet a nemzetközivel, akkor nem nagyon érthető, hogy miért nem özönlik el a befektetők Magyarországot” – ezzel a felvetéssel kezdte előadását Erdős Gabriella, a TaxMind Kft. vezető cégtársa a Világgazdaság multik szerepéről szóló konferenciáján.

Magyarországon ugyanis a közvetett, vagyis az alapvetően nem a vállalkozásokat, hanem a végső fogyasztókat érintő adók részesedése a hazai adóbevételekben mintegy ötven százalékos arányt tesz ki, miközben a jövedelemadók részesedése a bevételekben kifejezetten alacsonynak tekinthető a nemzetközi összehasonlítás alapján. „Ebből adódóan néhány más országhoz viszonyítva adóparadicsomnak tekinthető Magyarország” – mondta szakértő.

Bár az adók megosztása kedvez a vállalkozásoknak, azonban az adóztatás mértéke – bár az uniós átlagnak felel meg – a régiós versenytársakhoz viszonyítva magasnak tekinthető. További kedvezőtlen jellemzője a magyar adókörnyezetnek a cégek szempontjából, hogy a Magyarországon kivetett 53 féle adó közül nagyon sok szokatlannak számít a külföldi beruházók számára, mivel ilyen adókkal hazájukban nem találkoznak. „Amikor egy beruházásról döntést születik, akkor nem tudnak ezekkel számolni” – tette hozzá Erdős Gabriella. Emellett azt is kiemelte, hogy ezek a szokatlan adók hihetetlen dinamizmussal tudnak változni, a jogszabály-alkotási színvonal pedig egyre alacsonyabb.

A szakértő szerint az adóteher mértékénél egyetlen egy rosszabb van a külföldi befektetők számára, ez pedig a kiszámíthatatlan adókörnyezet. 2010 óta 35 új adófajta került bevezetésre, igaz, kivezetésre is került több mint egytucatnyi, vagyis négy év alatt az adók fele megújult. Továbbá elmondható az is, hogy számos adó válságadóként indult átmeneti jelleggel, azonban végül tartósan megmaradtak.

Azzal kapcsolatban, hogy a multikat gyakran vádolják azzal, hogy túl sok állami támogatást kapnak, a szakértő azt emelte ki, hogy ilyenkor azt kell megvizsgálni, hogy az adott beruházás mekkora multiplikátor hatással jár, vagyis mennyi járulékos beruházást eredményez, mennyi járulékos munkahelyet teremt, illetve a kiváltott élénkülés mennyi adótöbbletet termel. Erdős Gabriella összességében kihangsúlyozta: szükség van a nagyberuházások ösztönzésére, mert azok a gazdasági növekedés motorjai lehetnek, és újabb beruházásokat teremthetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.