BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Davos: Amerikára vár a világ, és Amerika is vár

Nem kell tartani a kínai gazdaság lassulásától – igyekezett megnyugtatni hallgatóságát a davosi Világgazdasági Fórumon Li Köcsiang kormányfő. A politikus a svájci városban tartott felszólalásában kiemelte: Kínát egyáltalán nem fenyegeti a „kemény földet érés” veszélye, és a gazdaságra nehezedő nyomás ellenére a pekingi vezetés képes lesz elkerülni a rendszerszintű pénzügyi kockázatokat, és biztosítani egy megfelelő szintű növekedési ütemet.

A kínai jegybank elnöke is arról beszélt Davosban, hogy a lassulás – a GDP-növekedés éves szintje a Peking által várt 7,5 százalékos szint helyett 7,4 százalékos volt 2014-ben – „jó hír”, ha egyben azt is jelenti, hogy fenntarthatóbb a szintje. Csou Hsziaocsuan még szerdán arról beszélt, hogy a jegybank stabilizáló politikát folytat, ezért nem is terveznek lazítást a közeljövőben.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója a Fedről beszélt a fórumon. Úgy látta: az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet ebben az évben kamatot emelhet, ami szerinte jó hír, hiszen jelzi azt, erős az Egyesült Államok gazdasága. A 2008 decembere óta 0,00–0,25 százalékos szinten tartott alapkamat emeléséről korábban Janet Yellen Fed-elnök is beszélt. A Fed döntéshozó testülete, a Nyíltpiaci Bizottság legközelebb jövő csütörtökön ül össze, ám még nem várható emelés, azt legkorábban az év közepére teszik.

Gary Cohen, a Goldman Sachs elnöke egy másik szekcióban arról beszélt, hogy a világgazdaságban devizaháború dúl, a nemzeti valuták leértékelése „a nemzetgazdaságok élénkítésének legegyszerűbb módja lett”. Az árfolyamcsökkentéssel élénkítik az exportot és az idegenforgalmat. Cohen szerint ennek a folyamatnak próbál ellenállni az euró, miközben az Egyesült Államok ül és vár. Csak egyetlen deviza van, amely erősödik, és ez a svájci frank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.