BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozitív irányba mozdul az indiai gazdaság

Kedvezően fogadták a piacok az indiai jegybank lépését: a testület meglepetésre 8 százalékról 7,75-re vágta vissza az irányadó kamatot. A húsz hónapos szünet után meghozott döntés ugyanis azt jelzi, a rúpia gyengélkedése után csökkenni kezd az infláció az országban. A Bloomberg megjegyzi: India egyre jobban elkülönül a BRIC nehézségekkel küzdő országaitól.

Elemzők szerint a jegybank lépésének időzítése nem véletlen: a kormány jövő hónapban terjeszti be a központi költségvetésre vonatkozó javaslatát, így a labda most az új-delhi vezetésnél pattog. Arun Jaitley pénzügyminiszter kedvező lépésnek nevezte a döntést, azt remélve, ez is segíti a kormány beruházásösztönzésre irányuló stratégiáját. Indiai elemzők a büdzsé elfogadása után újabb kamatcsökkentést sem tartanak kizártnak.

Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságának növekedése négy év óta lassul. A Világbank legfrissebb prognózisában azzal számol, hogy 2014-ben 5,6 százalékkal nőtt a GDP – 2010-ben ez az arány még 10,3 százalékos volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.