BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Rossz bankot" hoznának létre az olaszok

Állami "rossz bank" felállítását tervezi Olaszország a pénzügyi szektor szanálásának érdekében - közölte Pier Carlo Padoan gazdasági miniszter az olasz la Repubblica lapnak adott interjúban.

A nem teljesítő hitelek által okozott veszteségek fedezetére a bankok nagy összegeket kénytelenek céltartalék formájában elkülöníteni. A "rossz bank" feladata, hogy a nem teljesítő hitelek átvételével megszabadítsa a fizetési nehézségekkel küzdő pénzintézeteket azok mérlegre gyakorolt terheitől.

Az olasz bankszektorban a nem teljesítő hitelek, a "sofferenze" állománya tavaly novemberben 181 milliárd euróra rúgott, a duplájára a 2010-es szintnek. Az európai bankrendszer tavalyi terheléspróbáján az olasz bankok szerepeltek a legrosszabbul.

"Foglalkozunk a kérdéssel és a ''rossz bank'' gyűjtőnév alatt ismert különféle megoldások alkalmazásán gondolkodunk" - válaszolta a miniszter a lap nem teljesítő hitelek problémájára vonatkozó kérdésére. A miniszter nem bocsátkozott részletekbe, megjegyezte ugyanakkor, hogy bármilyen megoldás mellett is döntenek végül, az tiszteletben fogja tartani a vállalkozások közvetlen állami támogatását tiltó uniós rendelkezéseket.

A gazdasági miniszter az interjúban egyúttal jelezte, hogy a kormány, figyelembe véve az olajárak csökkenését és az eurónak az export versenyképességét javító gyengülését, valószínűleg javítani fog idei 0,6 százalékos GDP-növekedési előrejelzésén. Az olasz kormány előrejelzése már így is meghaladja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az olasz jegybank egyaránt 0,4 százalékos növekedési prognózisát, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 0,2 százalékos olasz GDP-növekedési előrejelzését.

Pier Carlo Padoan olasz gazdasági miniszter a lapinterjúban üdvözölte az Európai Központi Bank (EKB) euróövezetnek több százmilliárd euró többletlikviditást nyújtó kötvényvásárlási programját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.