BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint három éve nem volt ilyen alacsony az EU munkanélkülisége

Az EU munkanélküliségi rátája 9,9 százalékosra csökkent 2014 decemberére - közölte az EUrostat. Novemberben 10,0, egy évvel korábban pedig 10,6 százalékos volt a mutató - 2011 októbere óta most először lett egyszámjegyű a munkanélküliségi adat.

Az eurózónában 11,4 százalékos a mutató, ez szintén 0,1 százalékpontos havi csökkenés.

Az adat azt jelenti, hogy 24,05 millió európainak nincs munkája, közülük 18,1 millióan élnek az eurózónában.

A legmagasabb Görögországban a munkanélküliség, 25,8 százalékos, ezen kívül Spanyolországban (23,7), Cipruson, valamint Horvátországban (mindkettőben 16,4) áll 15 százalék felett a mutató. A legalacsonyabb Dániában (4,8), Ausztriában (4,9), valamint Csehországban és Máltán (5,8) a munkanélküliségi ráta.

Magyarország 7,3 százalékos munkanélküliségi rátája a 28 tagú EU 11. legalacsonyabbja. Azonban Magyarországnál jobban csak Észtországban csökkent a munkanélküliség egy év alatt, 9,0-ról 6,6 százalékosra. Az egy év alatti 2 százalékpontos csökkenést Magyarország mellett Görögország, Bulgária és Lengyelország érte el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.