BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavaly a II. világháború óta a legtöbben kényszerültek távozásra

Kvótarendszerrel enyhítené az ENSZ egyes európai országok bevándorlás miatti terhetit. António Guterres, a világszervezet Menekültügyi Főbiztosságának vezetője erről Stockholmban beszélt a napokban. A helyszín nem véletlen: Svédországban a legmagasabb az egy főre jutó menekültek száma, amely ráadásul tovább nőhet, mivel a kormány két éve úgy döntött, automatikusan tartózkodási engedélyt biztosít a szíriai menekültek számára.

Afganisztán és Szomália mellett a polgárháború sújtotta Szíriából távoztak tavaly a legtöbben: az ENSZ számításai szerint az 51,2 millió, lakhelyét háború vagy üldöztetés miatt elhagyó fele ebből a három országból kényszerült távozni. Az ötvenmilliót meghaladó szám egyébként a legmagasabb a II. világháború óta. Európában tavaly több mint 276 ezren kértek menedéket, ez 138 százalékos növekedés az előző évhez képest – közölte januárban az Európai Parlament előtt az Európai Bizottság illetékes tagja.

Szíriából érkeztek a legtöbben Európába is: az Eurostat legfrissebb, 2013-as adatai szerint csaknem 47 ezren kértek menekültstátuszt a polgárháború sújtotta országból. A második helyen Oroszország szerepelt 35 ezer menekültkérelemmel, afgánok 21 ezren érkeztek. Hasonló problémát jelent Európa számára a Földközi-tenger térségéből – elsősorban Észak-Afrika felől – érkezők áradata. Az ő számuk is jelentősen megnőtt: tavaly 207 ezren a vízen próbáltak eljutni Európába, több mint háromezren az út során eltűntek vagy meghaltak.

Az európai határőrizet számára azonban nem ez az egyetlen kihívás: a Közel-Keleten erősödő iszlamista mozgalmakból is több ezren érkeznek Európába – igaz, jó részük uniós állampolgár, akik a kiképzés után térnek vissza hazájukba. Ennek ellenére egyelőre nem várható, hogy az országok hírszerzői szorosabbra fűzzék együttműködésüket – az IntCen ügynökség hatáskörének kiterjesztése a januári párizsi merényletek után merült fel, ám az EUobserver értesülése szerint a tagországok elvetették ezt.

Az EU-nak ezen túl sem sikerült eddig hatékonyan kezelnie az illegális bevándorlás problémáját, holott a kérdés évek óta napirenden van, legyen szó fegyveres konfliktusok miatt, vagy gazdasági okokból menekülők integrálásáról.

A menedékkérők száma jelentősen emelkedett Magyarországon is, ahogyan az elfogott illegális bevándorlók száma is. Januárban első felében maximum 400 körüli elfogást regisztráltak, a hónap második felében viszont egyre több illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Január 30-án már 1413 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök, február első nyolc napjában pedig már csaknem 11 ezret.

Hasonló, ám nagyságrendekkel nagyobb problémákkal küzd több dél-európai ország is – igaz, az új görög kormány épp a napokban döntött a török határon a menekültáradat megakadályozására felhúzott „vasfüggöny” eltávolításáról.

A megoldatlan kérdés

Az elmúlt hónapokban felerősödött, jórészt Magyarországot, Ausztriát és Németországot érintő koszovói menekültáradat hátterében sem fegyveres konfliktus, hanem gazdasági problémák állnak. A hét éve függetlenné vált ország az egyetlen nyugat-balkáni állam, amelynek polgárai vízummal léphetnek be az EU-ba, polgárainak menekültkérelmét ugyanakkor nem fogadják el az unióban, emiatt nőtt meg az illegális bevándorlás. Brüsszel és Pristina egymásra mutogat az ügyben, közben több mint ötvenezren hagyták el Koszovót.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.