BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pálinkás: óvatosságot a start-up inkubátorházak létrehozásánál

Június és október között jelennek meg a 2014-2020-as időszak új uniós innovációs kiírásai a vállalkozások számára – emelte ki Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal elnöke a Világgazdaság innovációs konferenciáján.

„Az innováció sok mindent át tud alakítani, akár néhány év alatt is” – kezdte előadását Pálinkás József. Példaként említette, hogy elcsodálkoztunk volna, ha valaki 30 éve azt mondja, hogy egy napfogyatkozás az európai energiaelosztó-rendszerre is hatással lesz, mint az a most pénteki napfogyatkozásnál történik majd.

"Mindenekelőtt inspiráló környezetet kell kialakítani ahhoz, hogy inspiráló példák jelenhessenek meg a hazai innovációban” – emelte ki. Az egyes országok innovációs ranglistákon betöltött helyezése nagyjából egybeesik az egyéb gazdasági rangsorokon betöltött helyezésükkel. Nincs olyan, hogy egy gyenge gazdasággal bíró ország jelentős innovációt mutat fel, és ez fordítva is igaz – emelte ki. Hozzátette: a kutatás-fejlesztés és innováció csak egy jól működő gazdaságban jelent versenyelőnyt, előbb a gazdaság folyamatait kell rendbe hozni, aztán a kutatás-fejlesztés és innováció helyzetét. „Ha nincs egy jól működő gazdaság, akkor gyenge lesz az innováció hatékonysága. Össze kel hangolni a gazdaságpolitikát az innovációs politikával” - mondta.

Kiemelte: a sikeres, hatékony innovációhoz kreatív emberek, infrastruktúra, illetve források (céges, illetve állami) szükségesek. „Az állami forrásnak azonban csak inspirációnak kell lennie” – tette hozzá.

Pálinkás József elékeztetett arra, hogy január 1-jével jött létre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal, amely a korábbi innovációs hivatalból, valamint a kutatásokat finanszírozó alapból jött létre. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot kezelő NKFI Hivatal küldetése, hogy a tudományos kutatások támogatásával és az innováció ösztönzésével Magyarország célszerűen használja fel a kutatás-fejlesztési és innovációs forrásokat, amely révén értékek jönnek létre, és növekedik az ország versenyképessége. Aláhúzta: nem támogatási, hanem inkább befektetési rendszert működtet a hivatal a vállalkozások innovációs forrásokhoz való hozzájutása terén.

A 2014-2020-as időszak új uniós innovációs pályázatairól elmondta: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) új k+f, innovációs kiírásai június és október között jelennek majd meg.

Lapunk korábban írásban elküldött kérdéseire válaszolva elmondta: a jelenlegi kutatás-fejlesztési, innovációs rendszerben problémaként az alacsony béreket, a versenyképtelen infrastruktúrát, a fókuszálás hiányát és a változásoktól való félelmet látja. Az egészségipart, az energetikát, az irányítástechnikát, az anyagtudományt és a környezetkímélő technológiákat nevezte meg olyan területekként, ahol az NKFI Hivatal szorgalmazza a kutatás-fejlesztést, innovációt.

A start-up kultúrával kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy a kezdő vállalkozások segítése fontos feladat, azonban szerinte óvatosan kell kezelni azokat a javaslatokat, amelyek tömegével hoznának létre start-up inkubátorházakat. „Lássunk már néhány olyan start-up céget, amely ilyen inkubátorházból indult el. Ha azok nem férnek el a jelenleg meglévőkben, akkor építünk újat” – mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.