BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fiatalok munkanélküliségétől szenved Európa

Az EU-ban 9,8 százalékos a munkanélküliség - közölte az Eurostat. Négy olyan ország is van, ahol a fiatalok több, mint 40 százalékának nincs munkája.

Az EU munkanélküliségi rátája 9,8 százalékos volt márciusban - közölte az Eurostat. Ez az adat megegyezik a februári értékkel, tavaly márciushoz képest azonban 0,6 százalékos csökkenést jelent. Az eurózóna 11,3 százalékos munkanélküliségi rátája sem változott februárhoz képest, míg az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva 0,4 százalékpontos a csökkenés.

Magyarország 7,4 százalékos mutatója az Európai Unió 11. legjobbja volt (tőlünk még csak februári adat szerepel az összehasonlításban, azóta tovább nőtt az itteni munkanélküliség). Az EU tagállamai közül Németországban a legalacsonyabb a munkanélküliség, mindössze 4,7 százalékos. A második legjobb Nagy-Britanniában a helyzet, őket pedig Ausztria követi, 5,5, valamint 5,6 százalékkal. A legmagasabb Görögországban, ahonnan még csak a januári adatok állnak rendelkezésre, amikor 25,7 százalékos volt a mutató. Spanyolországban 23, Horvátországban pedig 18,2 százalékos a munkanélküliség.

A 28 tagállam közül 22-ben csökkent az elmúlt egy évben a munkanélküliség, a leginkább Írországban, 12-ről 9,8 százalékosra. A legnagyobb növekedést Horvátországban regisztrálták, ott 17,3-ról 18,2 százalékra ment fel az adat.

Külünösen nagy problémát jelent a fiatalok munkanélkülisége. Az Eurostat szerint 20,9 százalékos a 25 éven alattiak munkanélküliségi rátája az EU-ban. A legjobban ebből a szempontból is Németország áll (7,2 százalékkal), Görögországban és Spanyolországban 50,1 százalékos, Horvátországban 45,5, Olaszországban 43,1 százalékos a fiatalok munkanélkülisége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.