BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legalább két gyermeket nevelőknek jár ingyenebéd

Szeptember 1-jétől azok a bölcsődés és óvodás gyerekek részesülnek ingyenes közétkeztetésben, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a havi nettó 89 ezer forintot – jelentette be tegnap ismét Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára.

A kormány a jövő évi költségvetés előkészítésekor közölte, hogy a következő tanévtől az óvodások és bölcsődések 90 százalékának biztosít majd ingyenes háromszori étkezést. Az EMMI korábbi tájékoztatása szerint 230 ezerrel, 320 ezerre nő az ingyenes étkeztetésben részt vevők száma.

A jövedelmi statisztikák szerint az átlagosan kereső két- vagy annál több gyermekesek már biztosan kapnak majd támogatást (tavaly a kétgyermekeseknél az átlagos egy főre jutó jövedelem éppen 89 ezer forint volt, a három- vagy többgyermekeseknél 81 ezernél kisebb ez a szám).

Az egy gyermeket nevelő, kétkeresős háztartások azonban – ha legalább az átlagjövedelemre szert tesznek – már nagy valószínűséggel kimaradnak az ingyenes étkezésből: itt az átlagos egy főre jutó jövedelem is meghaladja ugyanis a százezer forintot. Némi probléma, hogy így nehezen jön ki a 90 százalékos támogatási arány is: a KSH adatai szerint ugyanis az egy- és a legalább kétgyermekes családok számában nincs jelentős eltérés.
A kisebb ingyenétkeztetési arányt sejteti a költségvetési támogatás alakulása is.

A büdzsében 71,7 milliárd forintot különítettek el a gyermekétkeztetés támogatására jövőre, ami 24 százalékos emelkedés az ideihez képest. Az összegből azonban nemcsak az ingyenes étkeztetés megteremtését, de a minőség növelését is fedezni kell. Utóbbi is tízmilliárdos összeg (a támogatási keret emelésének nagy része erre mehet el), miközben a legkisebbek 90 százalékának ingyenes étkezésére további 19 milliárd forintra volna szükség. Az persze elképzelhető, hogy a szükséges összeget az önkormányzatok állják majd, hiszen ahol tudták, eddig is helyben pótolták ki az étkeztetési kereteket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.