BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírálja az ENSZ a kormány menekültügyi politikáját

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) aggodalommal tölti el az a menekültügyi jogszabályok módosítására vonatkozó javaslatcsomag.

Az UNHCR szorgalmazza, hogy gyorsított eljárás helyett a hivatalos szervek konzultáljanak a civil társadalommal és a főbiztossággal a javaslatokról, valamint a háborús konfliktusok elől menekülőkre gyakorolt hatásáról – áll a szervezet közleményében. A vitatott javaslatok között szerepel a menedékjogi kérelmek megfelelő garanciák nélküli, gyorsított eljárásban történő vizsgálata, a menedékkérők visszaküldése olyan, az EU-n kívüli országokba, ami nem biztonságos számukra, valamint a menedékkérők hosszas fogva tartásának fenntartása. A magyar parlament július 3-i, pénteki ülésén vitatja meg, hogy a javasolt változtatásokat sürgősséggel tárgyalja-e az Országgyűlés a július közepén kezdődő szünet előtt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján azt közölte: a kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy a szerb–magyar határon minél hamarabb fel kell állítani az ideiglenes határzárat. Orbán Viktor azt is elvárja, hogy állami eszközöket vegyen igénybe a határzár kiépítésénél, az építést heteken belül el kell kezdeni – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.