BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hillary Clinton újfajta adózást akar

Felülvizsgálná a tőkenyereségek adóztatását Hillary Clinton: a demokraták legvalószínűbb elnökjelöltjének tartott amerikai politikus jobban megsarcolná a rövid távú befektetéseket, de az, aki hosszabb távra megtartja őket, jobban járna. A részleteket várhatóan a héten ismerteti a volt külügyminiszter.

A Reuters úgy értesült a kampánystábja egy tagjától, hogy valamilyen csúszó skála szerint adóztatnák a befektetéseken elért profitot. A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy az egy évnél rövidebb ideig megtartott befektetések hasznát a személyi jövedelemadó kulcsai szerint adóztatnák (a legmagasabb most 39,6 százalék). Clinton legalább 28 százalékra emelné a két-három évig fialtatott befektetések nyereségének adóját is a mostani 23,8 százalékról, ami összhangban van Barack Obama elnök egy korábbi javaslatával. Arról egyelőre nem tudni, hogy a három évnél hosszabb befektetői türelmet milyen rátával honorálnák, mint ahogy arra sincs becslés, hogy mekkora bevételnövekedést várnak mindettől.

A javaslat támogatói szerint ez a fajta adóztatás elvenné az aktivista befektetők kedvét attól, hogy a rövid távú haszon érdekében gyakoroljanak nyomást a vállalatokra, egyebek közt a K+F tevékenység kárára. Alapkezelő menedzserek, illetve pénzügyi tanácsadók azonban úgy látják, hogy ez a fajta adózás nem változtatna a részvényesi magatartáson, növelné viszont a brókercégek költségeit.

A tőkenyereségadót 1997-ben, Bill Clinton elnöksége idején szállították le 28 százalékról 20-ra, utána 2003-ban, George W. Bush alatt 15 százalékra süllyedt, majd 2012-ben ismét bevezettek egy 20 százalékos kulcsot a legtöbbet profitálók számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.