BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négymilliárdos bevételt generálnak az új görög intézkedések

A görög parlament által szerda éjjel elfogadott intézkedések hatására 2016 végéig négymilliárd eurós pluszbevételre tesz szert a költségvetés, de egyúttal jelentősen emelkednek az árak is a görög kereskedelmi kamara becslése szerint.

A jövő év végéig várhatóan 2,39 milliárd eurót hoz az általános forgalmi adó (áfa) kulcsainak megváltoztatása, ebből 795 millió euró az idén folyik be.

A görög pénzügyminisztérium csütörtökön közölte, minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy július 20-tól hatályba lépjen az új áfarendszer.

A forgalmi adó emelésén túl a 30 ezer eurónál nagyobb éves jövedelemmel rendelkező személyekre kivetett különadóból 251 millió eurós bevétel várható.

A társasági adó kulcsának 26-ról 29 százalékra emelése mintegy 410 millió eurót, a részletfizetési lehetőség eltörlése pedig további 445 millió eurót eredményezhet.

Az áfaemelés következményeként a nem romlandó élelmiszerek ára 8,8 százalékkal, a szállodai szobák díja pedig 4,2 százalékkal ugrik meg.

A nehezen megközelíthető szigetek - Szantorini vagy éppen Mükonosz - adókedvezményének megszüntetése azt eredményezi, hogy az év végére 12,8 százalékra szökik fel az infláció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.