BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A norvégok is sokat bukhattak Kínán

Több mint 5 százalékot veszített befektetésein az összesen mintegy 830 milliárd dolláros norvég szuverén vagyonalap (NBIM) – mondta el a norvég Verdens Gangnak az alap vezérigazgatója, Yngve Slyngstad. A világ legnagyobb ilyen alapja szigorú szabályok mellett kezeli a norvég olajbevételekből származó állami megtakarításokat, és a Bloomberg szerint évekig lobbizott azért, hogy a szárazföldi Kínában kibocsátott részvényeket is nagyobb mértékben vásárolhassa (a hongkongi tőzsdén jegyzett cégek papírjai mellett). Idén év elején 1,5 milliárd dollárról 2,5 milliárd dollárra emelték a kínai A kategóriás részvények kvótáját, Slyngstad szavaiból az nem derült ki, hogy ezeken mennyit buktak.

Az NBIM stratégiája szerint eszközeinek 60 százalékát részvényekbe fekteti, 35 százalékát fix kamatozású kötvényekbe, 5 százalékát pedig ingatlanba. A holding honlapján látható idén augusztus 19-i állapot szerint 62,8–34,5–2,7 százalékos volt a befektetések megoszlása, a világ részvényállományának mintegy 1,3 százaléka van a 75 országban érdekelt alap birtokában. Idén a második negyedévre 73 milliárd korona (8,7 milliárd dollár) veszteségről számolt be az NBIM,.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.