BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fékezi a gazdaságot a határellenőrzés

Mivel a vállalatirányítás Európában mind az időt, mind a készletek nagyságát kicentizve épül fel, szinte nincs tartalék a rendszerben. Ez most oda vezethet, hogy ha az embercsempészek miatt bevezetett határellenőrzés elhúzódik, és a szállítmányok késnek, a gyárakban leáll a termelés.

Kedden este legfeljebb fél órával tartott tovább átjutni Ausztriába Magyarországról, mint az egyébként megszokott – számolt be lapunknak egy kamionos, aki szerdán érkezett vissza Bács-Kiskun megyei telephelyére. A kifelé tartó sor csupán mintegy 200 méteres volt.

A fuvarozók helyzete mindazonáltal egyre nyugtalanítóbb. Információink szerint több fuvarozói érdekképviselet is afféle válságtanácskozást tart hétfőn – és alapvetően az a véleményük, hogy tenni nemigen tudnak mit, tapasztalataikat és javaslataikat összegyűjtik.

„Ha az Európai Unió nem alakít ki minél előbb egységes álláspontot és szabályozást, a menekültek áradata közvetve a gazdaság minden szegmensére hatással lesz. Ha bármelyik ország tartósan visszaállítja a mélységi ellenőrzés intézményét, azaz minden szállító autót megállítanak, az középtávon 10 százalékkal növelheti a fuvarozócégek költségeit” – mondta a Világgazdaságnak Székely Zsolt, a szállítmányozással és logisztikai tevékenységek nyújtásával foglalkozó Révész Holding Zrt. vezérigazgatója.

A több száz autóval – egyebek mellett különleges vegyi anyagok fuvarozására alkalmas járművekkel – rendelkező csoportnál az irányítók igyekeznek segíteni a sofőröknek, akiket folyamatosan képeznek is. Alapelv, hogy jelezniük kell a hatóságnak, ha illetéktelen utast észlelnek az autóban, a nagyobb csoportokkal viszont szigorúan tilos szembeszállniuk.

„Munkatársaink tapasztalatai szerint jelenleg a legrosszabb helyzet a francia–német tengeri határon, Calais és Dover környékén van. Némi szerencse, hogy arrafelé nem járnak ponyvás autóink. Elsősorban silós és tartálykocsik közlekednek a környező térségben, azokban pedig gyakorlatilag képtelenség elbújni” – mondta Székely Zsolt. Az is problémát okoz – mondta –, hogy az uniós jogszabályok szerint a sofőr felelős az autóért, védelmet azonban nem kérhet, ha például többtucatnyi menekült megrohanja a járművet, és bemászik, elrejtőzik a raktérben. Utóbb viszont őt, illetve a munkáltató céget terheli a felelősség. A kamionok tetején kuporgók, a mozgó járműre felkapaszkodók miatt szerencsére nem érheti vád a sofőrt.

Székely Zsolt szerint a fő probléma most Európa-szerte az, hogy a gazdasági folyamatok döntő többsége a japán autó­gyárak termelési tapasztalatai alapján kifejlesztett lean managementre épül. Ennek a vállalatszervezési és -irányítási rendszernek az a lényege, hogy mind az időt, mind a készletek nagyságát kicentizi, azaz szinte nincs tartalék. Ráadásul mindez a gazdasági válság kitörése óta még inkább előtérbe került. Most viszont oda vezethet, hogy ha a szigorodó, időben elhúzódó határellenőrzés miatt a szállítmány késik, akkor a fuvarozók nem tudják letenni az árut abban az időintervallumban, ahová az adott gyárban beosztották. Ha nincs alapanyag, a termelés leáll, ez pedig újabb folyamatokat blokkol a globális gazdasági együttműködésben. A megrendelőnek ráadásul joga van kötbért fizettetni a késés miatt.

„A határátkelők mindig is kulcsszerepet játszottak a fuvarozásban, és időről időre előfordult, hogy az autóink hosszabb várakozásra kényszerültek, de ha ez rendszeressé, ugyanakkor kiszámíthatatlan hosszúságúvá válik, az a teljes logisztikai láncolatot megakasztja. Az elmúlt 10-12 évben a határok megnyílása 20-25 százalékkal növelte a szállítmányozási kapacitást pusztán azzal, hogy megszűnt a fölösleges állásidő. Most ez a folyamat könnyen a visszájára fordulhat, ami közvetve az egész európai gazdaságra káros hatással lesz” – véli Székely Zsolt, aki szerint gyors és egységes európai válaszra van szükség.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.