BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis megszavazta a román parlament az áfacsökkentést

Finomítottak az első, az államfő által visszaküldött javaslaton Bukarestben.

A szenátus után a bukaresti képviselőház is megszavazta az új adótörvényt, amelynek értelmében jövőre 20 százalékra, 2017-ben pedig 19 százalékra csökken az általános forgalmi adó Romániában a jelenlegi 24 százalékról. A parlamentnek másodszor kellett voksolnia az adótörvényről: a júniusban elfogadott első változatot Klaus Iohannis államfő visszaküldte megfontolásra a törvényhozóknak. Az államfő, a jegybank és a nemzetközi hitelezők – az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap – figyelmeztetését elfogadva akkor óvatosabb költségvetési politikát várt el a Victor Ponta vezette kabinettől.

Az óvatosság nevében a múlt heti pártközi megállapodásban törölték azt a rendelkezést, amely már jövőre öt százalékpontos áfacsökkentést írt volna elő. A törvény végső változata ugyanakkor 2017-re halasztja az üzemanyagra kivetett 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adó, illetve az ipari létesítményekre kivetett különadó (az úgynevezett oszlopadó) eltörlését, valamint az osztalékadó 16-ról 5 százalékra csökkentését, amit a gazdaság élénkítése érdekében terveznek.

Az adótörvény módosításával ugyanakkor lehetővé tették az önkormányzatok számára az ingatlanadó emelését, a települések mostantól akár ötszörös terhet vethetnek ki a belterületen lévő elhanyagolt telkek vagy épületek tulajdonosaira.

A bukaresti kormány szerint összességében 2016-ban a román államháztartás hiánya nem fogja meghaladni a GDP 2 százalékát. Más kérdés, hogy ha az államfőnek kétségei is vannak ezzel kapcsolatban, másodszorra nem utasíthatja el a törvény aláírását.

Az élelmiszerekre és alkoholmentes italokra a bukaresti kormány egy sürgősségi rendelettel már júniusban csökkentett, 9 százalékos áfakulcsot vezetett be. A lépéstől a feketekereskedelem visszaszorítását remélte a kormány.

Élelmiszerek az élen

Júliusban 7,9 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz képest. Tavaly júliushoz képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,6 százalékkal nőtt. Az első hét hónapban a növekedés 5,6 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az első hét hónapban az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek eladása 13,3 százalékkal nőtt, és ezek képezték a növekedés fő hajtóerejét. Nem véletlenül: Bukarest júniusban terjesztette ki az élelmiszerekre és a közétkeztetésre a 9 százalékos kedvezményes áfát.

Júliusban 7,9 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz képest. Tavaly júliushoz képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,6 százalékkal nőtt. Az első hét hónapban a növekedés 5,6 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az első hét hónapban az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek eladása 13,3 százalékkal nőtt, és ezek képezték a növekedés fő hajtóerejét. Nem véletlenül: Bukarest júniusban terjesztette ki az élelmiszerekre és a közétkeztetésre a 9 százalékos kedvezményes áfát. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.