BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adócsökkentésre veszik igénybe a norvég vagyonalapot

A vállalatok adóterhét is mérsékelni akarja a norvég kormány a gazdaság élénkítésének érdekében, túl azon, hogy megcsapolja az állami vagyonalapba félretett olaj- és gázbevételeket. A jobboldali kisebbségi kormány tegnap ismertetett 2016-os költségvetési tervezete a tavalyinál összesen 9,1 milliárd koronával (1,09 milliárd dollár) kevesebb adóbevétellel számol; más kisebb tételek mellett a társasági adó és a személyi jövedelemadó most 27 százalékos kulcsát 25 százalékra csökkentik. A versenyképesség növelésének érdekében a társasági adót 2018-tól 22 százalékra akarják levinni – idézte a MarketWatch Siv Jensen pénzügyminisztert.

Jövőre 194 milliárd koronát vesznek ki az állami vagyonalapból, ez a GDP 7,1 százalékának, illetve az alapban kezelt több mint 800 milliárd dollára rúgó összeg mintegy 2,7 százalékának felel meg – korábban olyan hírek is voltak, hogy esetleg többet akarnak majd elkölteni a 2016-ban várhatóan befolyó 204 milliárd koronánál. Az ösztönző intézkedések fedezetére szánt pénz segítségével 0,7 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék.

A büdzsé ismertetésekor a kormány módosította GDP-prognózisát is: e szerint 2016-ban már csak 1,8 százalékos növekedést várnak az idei 1,3 százalék után (idén 52, jövőre 53 dollár/hordós olajárral számolva). Májusban még 2 százalék volt a jövő évi előrejelzés, de az olajárak elhúzódó mélyrepülése erős féket jelent a norvég gazdaság számára. Idén a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a GDP az előzőhöz képest, miközben az év/éves bővülés 2,2 százalék volt.

A menedéket kérőkkel kapcsolatos költségek felbecsüléséhez több időre van szükség – tette hozzá a kormány –, erre még visszatérnek később az ősz folyamán. A büdzsé elfogadásához a liberális és a kereszténydemokrata párt támogatására is szükség van, így a pénzügyminiszter már jelezte, hogy meghallgatják az ő javaslataikat is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.