BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlhevül az áfacsökkentés

Árcsökkentési versenybe lovallták magukat a nagyobb kereskedelmi szereplők a sertésáfa-csökkentés kapcsán, a húsipar viszont csak akkor nyerhet az egészen, ha lehűti a kereskedelem túlzott lelkesedését.

A nagyobb kereskedelmi láncok és a Földművelésügyi Minisztérium vállvetve népszerűsíti a valóban nagy árcsökkenést hozó sertésáfa-mérséklést a napokban. A közelmúltban az agrártárcát vezető Fazekas Sándor hívta fel a figyelmet a döntésre a vecsési Coop boltban, ma pedig Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár teszi ugyanezt a budaörsi Auchanban az üzletlánc vezetőivel közösen. Bár korábban voltak olyan félelmek, amelyek szerint a kereskedelem esetleg magánál tarthatta volna az árelőnyt vagy annak egy részét, ezeket nem igazolták az elmúlt hetek. Sőt a jelek szerint a nagyobb láncok mintha egymásra akarnának licitálni az árcsökkentésben. Ennek a fogyasztók örülhetnek, ám a hosszú évek óta komoly nehézségekkel küzdő húsfeldolgozók számára újabb kihívást jelent.

A húsipar nyerhet a sertéstőkehúsok áfájának csökkentésén, ám ez csak akkor lehet így, ha a nettó átadási árait képes lesz szinten tartani – mondta el lapunknak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: az áfacsökkentés révén és az élősertés-árak mérséklődése miatt a kiskereskedelem megpróbál az áfacsökkentésen túli átadásiár-mérséklődést elérni. Ha ezeket a próbálkozásokat a húsipar sikeresen visszaveri, akkor előnyhöz juthat a megváltozott helyzetben.

A sertésárak elsősorban az orosz embargó okozta uniós túlkínálat miatt valóban nagyot zuhantak az elmúlt másfél évben. A tavalyelőtti nyár jónak számító, 410 forintot meghaladó árai után tavaly jelentős esésbe fordult az élő állatok ára, amelyeknek kilója jelenleg 320 forint körül mozog. December végén még ezt is alul tudta múlni a piac, a negatív rekord a 300 forint alatti sertésár volt – amely ugyanakkor nem bizonyult tartósnak.

Mindez az áfacsökkentéssel és a nyomában érkezett akciózással párhuzamosan könnyen belehajszolhatja a kereskedelmet egy negatív árspirálba a feldolgozókkal folytatott tárgyalásokon. Erre már vannak jelek a hazai piacon, hiszen a 22 százalékpontos áfacsökkentés a teljes termék árára vetítve 17 százaléknyi kedvezményt jelentene, ám több üzletlánc ma ennél nagyobb mértékű kedvezménnyel csábítja a vásárlókat.

Ezt a veszélyt leszámítva a legálisan tevékenykedő húsfeldolgozóknak jól jött az áfacsökkentés, és máris tapasztalják, hogy némileg több megrendelés fut be hozzájuk. Ez egyelőre nem a megnövekedett lakossági fogyasztásból adódik, legalábbis erre még nincsenek egzakt adatok. Fontos változás azonban, hogy a feketén dolgozó vágóhidak már nem tudnak érdemi árelőnyt elérni a legális vágó-daraboló üzemekkel szemben, legalábbis akkorát nem, amennyiért érdemes lenne kockáztatni.

Ez egyúttal a mindeddig a feketézésben elevickélő vágóüzemek végét is jelentheti hamarosan: a technikai, energiahatékonysági lemaradásukat mindeddig az áfacsalás okozta előnnyel ellensúlyozó szereplők többségének alighanem az idei év, de legkésőbb 2017 lesz az utolsó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.