Nem kellett sokat várni a sertéshús árának csökkenésére, a kereskedelmi láncok január első napjaitól hirdetik, hogy a kisebb áfa alacsonyabb fogyasztói árakat is jelent a vevőknek. A hazai húsiparban pedig az ágazatra jellemző feketézés visszaszorulását várják a 27 helyett 5 százalékos áfától, esélyt látnak arra is, hogy a csökkenő árak nyomán növekszik a fogyasztás. Attól egyelőre nem kell tartani, hogy a bolti árak mérséklődése negatív árspirálba hajtja a kereskedőket a beszállítóikkal való tárgyalásokon.
"A húsipar tulajdonképpen technikailag nettó átadási áron értékesíti termékeit a kereskedelemnek, ezért az áfacsökkentés ezt a folyamatot elvileg nem befolyásolja. Mindeddig nem jutott el olyan hír a Hússzövetséghez, hogy az áfacsökkentést a kereskedelem a beszerzési ár még mélyebbre nyomására szeretné felhasználni” – mondta el a Világgazdaságnak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint ez már csak azért sem lenne reális, mert az élősertés-felvásárlási árak és ennek nyomán a tőkehús átadási árak is meglehetősen alacsony szinteken mozognak.
Az áfacsökkentést a húsipari szereplők határozottan pozitív lépésként élik meg. „Ez a húságazat fehéredését eredményezheti, és így segítséget jelenthet azoknak a cégeknek, amelyek méreteik, tulajdonosuk vagy vállalati kultúrájuk miatt nem vettek részt az áfaelkerülési technikákban, és így versenyhátrányba kerültek” – fogalmazott az elnök. Ezzel tehát az eddig a feketekereskedelem nyomása alatt dolgozó tisztességes szereplők juthatnak előnyhöz.
Mindez azért is igaz lehet, mert bár a húskészítmények továbbra is 27 százaléknyi áfával terheltek, az egyelőre nem tűnik reálisnak, hogy a csalók tömegesen térnének át az ezekkel folytatott feketekereskedelemre. Az áfaelkerülésre játszó szereplőknek gyakran nincs meg a készítménygyártáshoz szükséges eszközállományuk, szaktudásuk, ráadásul a feldolgozott termékek nem olyan gyorsan forgó áruk, mint a tőkehús – tette hozzá Éder Tamás.
Üzembezárások jöhetnek
Bár a húsipar döntő része régóta követelte az áfacsökkentést, rosszul járhatnak azok a kizárólag vágással és darabolással foglalkozó üzemek, amelyek a hatékonysági deficitjüket mindeddig az áfacsalással próbálták ellensúlyozni. Elképzelhető, hogy egy részük jelentősen javít hatékonyságán, vagy valamilyen speciális vonalra, például bio- vagy mangalicatermékekre áll át, esetleg megpróbálkozik a készítménygyártással. Ezek azonban nem egyszerű lépések, ezért a következő években valószínűleg több olyan vágóhíd is megszűnik, amely eddig csupán az áfacsalással tudott talpon maradni.A Kométa üdvözli az áfacsökkentést – mondta el a Világgazdaságnak Hollósy Tibor, a húsipari vállalat ügyvezető helyettese. „Eddigi tapasztalataink alapján azoknál a kiskereskedelmi láncoknál, melyekkel kapcsolatban állunk, a fogyasztói árakban megjelenik a csökkentés, tehát az eljut a fogyasztóhoz. Ennek nagy valószínűséggel fogyasztás- és forgalomélénkítő hatása lesz, és reméljük, hogy a feketepiac visszaszorulását is mielőbb megtapasztaljuk.”
Az élénkebb keresletet ugyan még korai lenne megjósolni, de már vannak erre utaló jelek. Hollósy Tibor ugyanis hozzátette: „Az első néhány napi eladásaink alapján emelkedő forgalomról tudunk beszámolni, ennek egyik tényezője az áfacsökkentés is lehet. Bízunk benne, hogy az alacsonyabb áfát a következő körben a feldolgozott húskészítményekre is kiterjesztik. A fogyasztókon túl a sertéshús teljes vertikumára, így a tenyésztők, feldolgozók, kereskedők számára is pozitív hatást gyakorolhat ez az intézkedés.”
A lépés segíthet a nehéz helyzetben lévő húsüzemeknek is, de nem csodafegyver – teszik hozzá szakértők –, mert az igazán nehéz helyzetben lévő húsipari cégek elsősorban az áfamérséklésből kimaradó húskészítményekben utaznak, és nem tőkehúsban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.