BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brit jegybankvezér támogatja az uniós alkut

Bár a Bank of England kormányzójaként nem ad tanácsot, ki hogyan szavazzon a júniusi népszavazáson a szigetország uniós tagságáról, Mark Carney tegnap azt fejtegette a parlament kincstári bizottsága előtt, hogy David Cameron kormányfő jó alkut kötött Brüsszelben, és Nagy-Britannia az EU-ban javította gazdasági teljesítményét. Ha a polgárok a kilépés mellett döntenek, akkor a londoni Cityből sok cég távozni kényszerül, ez pedig pénzügyi stabilitási kockázatokat rejt magában.

Néhány euroszkeptikus törvényhozó meglehetősen fölháborodva reagált Carney megjegyzéseire, puszta spekulációnak nevezve mindazt, amit a jegybank elnöke felhozott a tagság mellett. Mint Jacob Rees-Mogg leszögezte, mindez méltatlan is a Bank of Englandre nézve. Ám azzal vágott vissza Mark Carney, hogy a maga nevében beszél, nézeteit korábban írásban is kifejtette. Helyettese, Jon Cunliffe szintén azzal érvelt, az erősen kétkedő képviselők előtt, hogy a brüsszeli megállapodás igenis lehetőséget ad arra, hogy London felügyelje a pénzügyi stabilitást, anélkül hogy fékezné az eurózóna mélyebb integrációját. Az unió egységes belső piacán viszont nem részesülhet hátrányos megkülönböztetésben a font megtartása miatt.
Mindkét jegybanki vezető azt hangoztatta, hogy uniós tagországként London érdemi befolyást gyakorolhat a pénzügyi szolgáltatások szabályozására, s ha bent marad, akkor a globális szabályozásra is hatással lehet, míg ha kilép, gyöngíti pozícióit.

A jegybank néhány napja már bejelentette: a népszavazás időszakában korlátlanul áll majd a kereskedelmi bankok rendelkezésére. Nem azért, mert félne az eredménytől, hanem a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében. A felkészülés ezen mozzanatának nyilvánosságra hozatalával ezt a célt szolgálják, mondta Carney, vagyis nem azt, hogy valamiképpen befolyásolják a referendum kimenetelét. A 2014-es skót függetlenségi népszavazás előtt is hozott ilyen döntést a jegybank vezérkara, de a tervet titokban tartotta. Most úgy vélik: minthogy idejekorán jelezték, mit terveznek, nyilvánvalóvá tették, csakis és kizárólag a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében lépnek fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.