BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német pénzügyminiszter szerint nem lenne értelme a Brexitnek

Wolfgang Schäuble szerint nem lenne értelme a Brexitnek, vagyis Nagy-Britannia távozásának az Európai Unióból, ha az ország továbbra is részese akar maradni az EU egységes belső piacának.

A német pénzügyminiszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában határozott nemmel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy Brexit esetén Nagy-Britannia hozzáférhetne-e az unió belső piacához, úgy, hogy nem fizet többet az EU költségvetésébe, és nem tekinti magára nézve kötelezőnek az unión belüli szabad mozgás elvét.

Schäuble szerint egy ország "vagy tagja az egységes piacnak, vagy nem", köztes megoldás nincs. Vannak olyan nem EU-tag európai országok, amelyek részesei az egységes piacnak, de ezek is fizetnek az EU-költségvetésbe, és el kell fogadniuk a szabad mozgás elvét, anélkül, hogy részt vennének a döntéshozatalban.

"Nem igazán értem, hogy az Egyesült Királyság miért akarna úgy az egységes piac tagja maradni, hogy nincs befolyása a döntésekre" - fogalmazott a német politikus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.