BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért akar költeni Lázár: sohasem állt ennyire jól a költségvetés

Februárra is maradt költségvetési többlet, az elmúlt tíz évben biztosan nem, de valószínűleg sohasem állt ennyire jól a költségvetés.

 Az államháztartás központi alrendszerének 2016. február végi halmozott többlete 14,8 milliárd forintra teljesült – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szokatlanul rövid, kommentár nélküli előzetes adatközlés szerint a központi alrendszer február havi egyenlege 77,4 milliárd forintos deficitet mutatott. Mindkét adat rekordnak számít: az elmúlt tíz évben biztosan nem, de valószínűleg sohasem állt ennyire jól a költségvetés. Nem fordult elő, hogy az esetleges januári többletet februárra is sikerült megőrizni.

A szokásos menetrend szerint februárban óriási hiánynak kellene következnie, az elmúlt években rendre 300 milliárd feletti volt a deficit a második hónapban, és ritka kivétel volt az elmúlt esztendő, amikor sikerült ez alá szorítani. Azt – az eddig szokásos kommentár hiányában – nem lehet tudni, mi okozta a rendkívüli egyenlegjavulást. Elképzelhető, hogy egyszeri tételről van szó: amennyiben Brüsszel jelentősebb összeget utalt át a korábban visszatartott közel 600 milliárd forintból akkor az okozhatott jelentős eltérést. Ebben az esetben a pénzforgalmi egyenleg az idén jobb képet tükröz majd mint a valós helyzet, hiszen az uniós hiányban ez az utalás nem jelenik meg. Igaz: nem jött eddig arról hír, hogy a vitás kérdésekben megegyezés született volna, márpedig ez az utalás feltétele volna.

A szaktárca a januári – szintén meglepően kedvező – 94 milliárdos többletet azzal magyarázta, hogy az adóbevételek magasabbak: a fogyasztási adók és a bérhez kötött bevételek növekedését a gyorsabb bérkiáramlással, a nagyobb foglalkoztatással, a fogyasztás növekedésével és a fehéredéssel indokolták. Amennyiben a februári kedvezőbb egyenleg is a nagyobb adóbevételek következménye, az érthetővé tenné, hogy miért nyújtott be a Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter olyan javaslatot, amely a többletbevételek szabad elköltését teszi lehetővé a kormánynak. A kedvezőbb egyenlegből olyan többlet néz ki az év végéig (több száz milliárd is akár), amelynek elköltéséhez a jelenlegi szabályok szerint már szükség volna országgyűlési jóváhagyásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.