BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízmilliós ünnepség az Alaptörvénynek - Újabb milliárdokat oszt szét a kormány

Miközben majdnem egymilliárd forintos sportrendezvény-támogatásról döntött, közel 4 milliárdot szétosztott a rendkívüli tartalékból is a kormány. Ezen kívül elhatározták, hogy 9,6 millió forintot biztosítanak az Alaptörvény elfogadásának megünneplésére.

Közel 35 milliárd forint felhasználásáról döntött a kormány az előző ülésén – derül ki a Magyar Közlönyből. A határozatok még a korábbi szabályoknak felelnek meg, vagyis kötötték a kabinet kezét azok a régi szabályok, amelyek alapján csak a költségvetésbe beírt források átcsoportosításáról dönthetnek. Az a szabály, amely ez alól az esetleges extrabevételek fényében módot ad (vagyis lehetőséget a kormánynak arra, hogy a pluszbevételeket saját hatáskörben bármire elköltse az Országgyűlés döntése nélkül) csak most jelent meg ugyanis, vagyis nem lehetett még alkalmazni.

A kormány így is 19,1 milliárd forint felhasználására talált módot a tavalyi maradványból, míg további 3,8 milliárd forintot a rendkívüli tartalékból használnak fel. A váratlan helyzetek kezelésére létrehozott százmilliárdos tartalék nagyrésze lassan elfogy, most a kabinet többek között a Miniszterelnökség beruházási keretét emelte meg több, mint 600 millió forinttal, de növelte az Antall József Központ keretét 500, a Nemzeti Örökség Intézetének támogatási összegét pedig közel 450 millió forinttal. A gyógyító-megelőző kassza kiegészítésére 170 millió, családpolitikai programokra 200 millió forint jutott ám a versenysport támogatására közel 320 millió forintot utaltak át.

Ezen kívül a kormány döntött még arról, hogy különböző sportrendezvények támogatását is biztosítja – itt a forrásról a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia. A Forma-1 és a Red Bull Air Race támogatásánál az árfolyamveszteségből adódó hiányt fedezi például a kormány, különböző nemzetközi autóversenyek hazai futamának megrendezésére (WTCA és DTM) pedig összesen 400 millió forint jut. Ezen kívül 180 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Vágta és 300 millió forintot a Gyulai István atlétikai verseny.

Kisebb jelentőségű átcsoportosítást jelent, hogy a kormány az igazságügyi tárcától 9,6 millió forintot áttett a honvédelmi tárcához, a határozat szerint „az Alaptörvény elfogadásának 5. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő központi ünnepség kapcsán”. Így ennyivel kevesebb jut majd a magyar alkotmányos identitás kifejezésre juttatása, nemzettudat, jogvédelem és jogérvényesítés előirányzatra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.