BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarabb meglehet Cameron utódja

Erőt igyekezett mutatni a brit kormány, készülve az EU-csúcsra. A kilépési nyilatkozat előtt nem várhatók informális tárgyalások.

Bevetésre készek a válságkezelési tervek – jelentette ki George Osborne brit pénzügyminiszter sajtóértekezletén még az európai piacnyitás előtt. Az Egyesült Királyság gazdasága erős, bankjai és pénzügyi rendszere egészségesek, az erő pozíciójából néz szembe a jövővel – tette hozzá a maradásért síkra szálló Osborne. A pénzügyminiszter a népszavazás előtt még azt nyilatkozta, hogy a kilépők győzelme esetén válságköltségvetés jön, részletesen ismertette, milyen adóemelések és kiadáscsökkentések várhatók; most annyit mondott, hogy szükség lehet egy gazdasági kiigazításra, de új adókról, illetve kiadási tervekről majd ősszel döntenek. A pénzügyminiszter szerint világosan kellene látni az EU-val kötendő megállapodások dolgában, mielőtt megteszik a kilépési nyilatkozatot (onnantól számít a tárgyalásokra adott két év).

Az uniós vezetők jó része sürgette a szándékbejelentést a bizonytalanság okozta károk miatt. A kedden kezdődő EU-csúcs előtt Angela Merkel német kancellár Berlinben tárgyalt Francois Hollande francia államfővel, Matteo Renzi olasz kormányfővel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. A megbeszélés előtti sajtóértekezletén Merkel azt mondta: nem várhatnak a végtelenségig, de megérti, ha a briteknek némi időre van szükségük. Informális tárgyalások viszont nem lesznek a kilépési szándék hivatalos bejelentése előtt.

Brit részről érkeztek olyan jelzések, hogy nem akarják húzni az időt. A pénzügy- és a külügyminisztérium embereiből felállítanak egy kabinetirodát a tárgyalások előkészítésére – jelentette be David Cameron szóvivője. Maga a kormányfő parlamenti beszédében úgy fogalmazott: az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, de nem fordít hátat Európának, kulcsfontosságú, hogy a lehető legerősebb gazdasági kapcsolatokat tartsák fenn és folytatódjék az együttműködés biztonsági téren. Fontos előrelépés a tárgyalások felgyorsításában, hogy a konzervatív párt előrehozta a kongresszusát szeptember 2-ra, vagyis a korábban jelzett október helyett már akkor kijelölhetik Cameron utódját.

Várhatóan hamarosan elköltözik Londonból az Európai Bankhatóság (EBA) – tudta meg eközben uniós illetékesektől a Reuters. A 159 főt foglalkoztató EBA-t 2011-ben hozták létre a válság utáni intézményi reform részeként a banki szabályozások szövegezésére, koordinálására, illetve stressztesztek elvégzésére. A költözés lehetőségét már a népszavazás előtt megemlítette az EBA elnöke, Andrea Ernia, mondván, minden uniós hatóság valamelyik tagállamban található. Vasárnap a hatóság szóvivője közölte, hogy az EU-nak kell döntenie, addig folytatják tevékenységüket Londonban. Lehetséges új székhelyként a két legnagyobb európai pénzügyi központ, Párizs és Frankfurt mellett szóba került Milánó is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.