BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresztbe tehet a NAV a vámon

A cég nagyon olcsón megveszi az árut külföldön és többszörös áron eladja itthon – ez még a vámot beszámítva is nagy üzlet lehet. Azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áthúzhatja a számításokat: ha gyanúsan alacsonynak tartja a behozott áru értékét, a vámot magasabb összegre is kivetheti, még akkor is, ha nem tudja bizonyítani, hogy az importőr számlái nem hitelesek. Így döntött az Európai Unió Bírósága egy magyar vállalkozás ügyében, amely Magyarországon a megemelt vám miatt beperelte a NAV-ot.
Az Euro Hungary 2004. Kft. Kínából importált edényfogó kesztyűket és törlőkendőket, amit bejelentett a NAV-nál, és a beszerzési értékre teljesíteni akarta a vám- és áfafizetési kötelezettségét. De a NAV visszaélést gyanított, mert a statisztikák alapján úgy látta, hogy az árut nem szerezhette be a megadott áron. Ezért megemelte az értéket, amitől magasabb lett a vám és az adó összege is. A cég a NAV kérésére nem szolgáltatott további adatot az ügyletről, hanem beperelte az adóhivatalt arra hivatkozva, hogy semmilyen bizonyítéka nincs. Az EU Bírósága azonban megállapította, hogy a kesztyűk és törlőkendők bejelentett értéke 50 százalékkal alacsonyabb volt az ilyen áruk szokásos statisztikai átlagáránál, és egy ilyen árkülönbség elég a vámhatóság kételyeinek igazolásához, valamint a bejelentett vámérték megváltoztatásához, még akkor is, ha a vállalkozás által benyújtott számlák és igazolások hitelesek.

A Világgazdaság megkeresésére a vállalkozás ügyvezetője azt mondta, hogy körülbelül 0,10 eurócentért szerezte be a kesztyűk darabját és 0,50 cent nagykereskedelmi áron árulta itthon. A NAV a sokszorosára emelte a beszerzési értéket, így már nem érte meg az üzlet. A társaságnak egy másik pere is van az adóhivatallal, amiben ugyanez a probléma többkonténernyi zoknival, és az ügyvezető elmondása szerint a NAV 8 millió forintos különbözetet állapított meg, ami gyakorlatilag bedöntötte a céget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.