BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közeleg az újabb NAV-osztályzat - még nem késő letudni az adótartozást

Még nem késő letudni az adótartozást, hogy a második minősítési időszakban megbízható besorolást kapjon a cége – üzeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ugyanis júliusban a június 30-i állapot alapján a második negyedévre is minősíti a cégjegyzékbe bejegyzett adózókat és az áfaregisztrált adóalanyokat. A megbízható minősítés egyik feltétele, hogy a társaság adótartozása a negyedév végén ne haladja meg az 500 ezer forintot. Az első minősítés eredményéről küldött elektronikus levelet az Ügyfélkapun keresztül tekinthetik meg a vállalkozások, illetve telefonon érdeklődhetnek a NAV-nál. Ha a cég nem ért egyet a besorolással, a minősítéstől számított 6 hónapon belül kifogást nyújthat be a NAV-hoz.

Az idei évtől bevezetett minősítéssel a vállalkozások kockázatos, megbízható vagy átlagos kategóriába kerülhetnek. Mindenki tiszta lappal indult, és csak az idén elkövetett jogsértésért járt kockázatos minősítés. Az első negyedévben 190 ezer cég került a megbízható csoportba, átlagos besorolást 370 ezer kapott, és 70 adózó lett kockázatos. Ha egy cég megbízható besorolást kap, jól jár: egyes mulasztásoknál nem, vagy csak az átlagos bírság felét kell fizetniük, ellenőrzésük legfeljebb 180 napig tarthat, jövő évtől csökken az áfakiutalási idejük, és évi egy automatikus részletfizetési lehetőség is jár nekik.

A kockázatos cégeknél az ellenőrzés határideje 60 nappal hosszabb az általánosnál, az áfakiutalásuk határideje 75 nap, ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlékuk naponta a jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd része, illetve adó- és mulasztási bírságuk minimuma és maximuma is magasabb az átlagosnál, és kiszabása nem mellőzhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.