BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig nem félnek eléggé a Brexittől

Hetek óta mindenki a Brexit esélyét és a népszavazás piaci hatásait latolgatja a tőzsdéken. A kereskedők több befektetési stratégiával készülnek.

A jövő csütörtöki brit népszavazás alighanem az év legfontosabb tőzsdei eseménye lesz. Ennek tudható be, hogy az európai részvénypiacok 5-10 százalékot estek az elmúlt két hétben, néhány bankpapír árfolyama pedig már a 2009-es mélypont alatt jár. A bizonytalanság növekedésével népszerűek lettek a kockázatmentes állampapírok, a nagy érdeklődés pedig ezek hozamát lenyomta, a német tízéves hozam például negatívba csúszott.

Nem véletlen az óvatosság, egy elemzés szerint a britek kilépése 24 százalékos zuhanást okozhat az euró­pai piacokon. Ehhez képest egy alapkezelői felmérés szerint a profi befektetőknek csupán 5 százaléka ad esélyt a Brexitre. A magyar kisbefektetők között is többségben vannak a maradást valószínűsítők, erre vesznek fel pozíciókat – mondta lapunknak Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötője. Mivel a többség a bennmaradásra számít, a Brexitnek lenne nagyobb piaci hatása. Saághy nem javasolja a határidős ügyleteket azoknak, akik a várható nagy árfolyammozgásokból akarnak profitálni. A kockázatkezelés ugyanis nehézkes: amikor kijönnek az eredmények, akkor nagy elmozdulás lesz, és a stoppok nem ott fognak teljesülni, ahova elhelyeztük őket.

Óvatosabb befektető opcióvétellel tudná ezt megjátszani, azonban a várt volatilitás is beépül az opció árába, ami igen drágává teszi. Most 3-3,5 százalékba kerül egy angol font vételi vagy eladási jog megvétele. A már beárazottnál is magasabb lehet persze a valós ingadozás. Ha valaki erre számít, az terpesz opciót nyithat: ez egy vételi és eladási jog megvételét jelenti. Ez esetben a kockázat limitált, és a pozíciónak letétigénye sincs. A mai helyzetben nem igaz, hogy minél egyszerűbb, annál jobb egy pozíció. Inkább minél összetettebb, annál biztonságosabb – emelte ki Saághy.
Jobbnak tűnik a szavazás után a piacra lépni. Akárki győz, nagy elmozdulás várható, és a valamelyik irányba fogadókat meghátrálásra készteti. Zárniuk kell a pozíciókat, ami hirtelen nagy egyirányú mozgást idézhet elő, és ez jó beszállási lehetőséget jelenthet.

Varjú Péter, az Erste vezető üzletkötője szerint a mostani esemény nem hasonlítható az euró-svájci frank egy évvel ezelőtti beszakadásához. Az az intézkedés váratlan volt (fekete hattyú), erre viszont hónapok óta készül a piac. Az elmúlt időszakban a legtöbb brókercégnél volt alapletét-emelés, így sok pozíciót leépíthettek a viharra számítva. Varjú szerint bennmaradás esetén, az „óvatos üzemmódba” kapcsolt pozíciókat vissza lehet venni. Az euró erősödhet a dollárral szemben, a forint pedig az euró ellenében. A jen erősödő trendje megfordulhat, a részvénypiacok fölmennek, és a kötvényhozamok is emelkedhetnek. Szektorszinten a bankok lehetnek a nyertesek a bennmaradás eredményeként.

Ha kilépés lesz, az gyors, mély, reflexszerű beleadást eredményezne, amit azonban meg kell venni – véli az Erste szakértője. Lehet, hogy az első, lehet, hogy csak a harmadik napon, az az esés intenzitásától függ. Fundamentális kitettsége a magyar eszközöknek nincsen, egyedül a gyengülő euró hatása okozhat problémát. Ha kilépés van, a dollár-forint izgalmas lehet, 300 forintos dollár is elképzelhető.

Nyári Zsolt, a KBC Securities vezető üzletkötője szerint a 30-40 százalékos esésre vonatkozó prognózisok túlzónak tűnnek, de a pánik lehetősége adott egy kilépés esetén. De minden piaci sokk elmúlik egyszer, így a hosszabb távra befektetők kényelmesen megvárhatják, hogy mikor esi ki magát a piac, és egy fordulat jeleire, vagy ha már az árfolyamok nagyon mélyen vannak, be lehet vásárolni. A magyar részvényeket tekintve az OTP-nél 5600-6000 forint között, a Molnál 14 ezer forint környéke számítana olyan árszintnek, amit érdemes lenne kihasználni. A Magyar Telekomnál 385–410 között, a Richternél pedig 4800 forint környéke tűnik vonzónak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.