BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hisznek a befektetők az új brit miniszterelnökben

Két hónapja a leghosszabb erősödési periódusát éli az angolt font azt kövezően, hogy Theresa Mayt választották meg az Egyesült Királyság új miniszterelnökének. Elemzők szerint a politikai bizonytalanság csökkent azzal, hogy May váltotta David Cameront a székben.

Az angol font a június 23-ai népszavazás után hanyatlott, s 31 éves mélyponton járt a dollárral szemben, ahonnan most elkezdett visszakapaszkodni. A brit gazdaság kilátásai azonban továbbra is bizonytalanok, és az Egyesült Királyság nem tudja elkerülni a GDP-növekedés drasztikus lassulását.

Londoni elemzők pedig ismét arról spekulálnak, hogy az Egyesült Királyság végül nem lép ki az EU-ból. Az Eurasia Group szerint van esély arra, hogy újabb népszavazást tartanak, amint lezárul az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét kialakító tárgyalási folyamat.

S&P: több a kockázat

A Standard & Poor’s szerint erősödnek a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedési kilátásait terhelő kockázatok annak nyomán, hogy a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt. Nagy-Britannia távozásával napirendre kerülhet az Európai Unió által folyósított strukturális fejlesztési források csökkentése, márpedig ezek a pénzek a keleti EU-gazdaságok állami és magánszektorbeli beruházásainak fontos hajtóerői. Emellett csökkenhetnek a Közép- és Kelet-Európából Nagy-Britanniába települt munkavállalók hazautalásai, és a brit népszavazási eredmény után kialakult bizonytalanság visszafoghatja a Nagy-Britanniába, de mindenekelőtt az euróövezetbe irányuló térségi exportot is. (MTI)

Az EU-párti May a napokban azonban határozottan közölte, hogy „a Brexit az Brexit”, vagyis biztosan kilépnek az unióból. Az EU-val azonban kemény tárgyalásokra számíthat, s az unió legnagyobb országainak vezetői azt szeretnék, ha minél hamarabb megindulnának a kilépési tárgyalások. Francois Hollande francia államfő augusztus végén Olaszországban egyeztet a népszavazás következményeiről Angela Merkel német kancellárral és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel. „Minél előbb megkezdődnek a kilépési tárgyalások, annál jobb lesz mindenkinek” – hangsúlyozta kedden Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter. „Jelezni kell az Európai Unióból való kilépést, és szabályszerűen el kell indítani a tárgyalásokat.”

Szakértők szerint a Bank of England akár már ma reagálhat a Brexitre. A Mark Carney vezette jegybank csökkentheti a rekordalacsony, 0,5 százalékos alapkamatot is. A határidős kamatláb-megállapodások alapján több mint 80 százalékos esély van erre, de az elemzők alig több mint fele gondolja azt, hogy már most lépni fog a BoE.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.