BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megjelentek a menekültek a német munkaerőpiacon

A friss inflációs és munkaerő-piaci adatok is a német gazdaság erősödését mutatják.

Gyorsult a német infláció júliusban: a német statisztikai hivatal előzetes adatai szerint január óta a legnagyobb mértékben, éves összevetésben 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az elemzői konszenzus 0,3 százalék volt, ez megegyezett az előző havi adattal. Az energiaárak továbbra is csökkentek (7 százalékkal), az élelmiszerek viszont 1,1 százalékkal drágultak a júniusi 0,1 százalék után.

A német infláció beindulása pozitív jel arra nézve, hogy előbb-utóbb az eurózónában is megkezdődhet a fogyasztói árindex érezhető emelkedése, erősítve a gazdasági növekedést. (Az Európai Központi Bank múlt héten megjelent elemzői felmérése még csökkentette a 2017-re és 2018-ra adott inflációs prognózist a negyedévvel korábbihoz képest.) Az eurózóna júliusi előzetes adatát holnap teszi közzé az Eurostat, az elemzők 0,1 százalékra számítanak.

A német gazdaság erejét mutatta az ugyancsak most közzétett munkaerő-piaci adat is: a munkanélküliek száma júliusban a várt négyezer helyett hétezerrel csökkent, így 2,682 millióan vannak állás nélkül (a ráta változatlanul 6,1 százalék). A vállalatok létszámbővítési szándéka erős maradt – kommentálta az adatokat a sajtónak Frank-Jürgen Weise, a szövetségi munkaerő-hivatal elnöke. Ezt tükrüzte a múlt héten közzétett beszerzésimenedzser-index is - emlékeztettek elemzők -, és ez különösen fontos lehet abból a szempontból is, hogy a német gazdaság fel tudja-e majd szívni azokat álláskeresőket, akik menekültként érkeztek az országba. Jelenlétük a hivatal adataiból is kiderül: a Szíriából vagy Afganisztánból származó munkavállalók száma tavaly júliushoz képest megduplázódott. Jelenleg összesen mintegy 322 ezren keresnek aktívan munkát a menekültek közül, ebből 141 ezer regisztrált munkanélküli a hivatal adatai szerint.

Egyelőre az általános európai hangulat sem romlik, dacára a menekültválságnak vagy a Brexitnek: az Európai Bizottság által közölt gazdasági bizalmi index az eurózónában váratlanul javult júliusban, pedig a brit kilépési döntés után nem erre számítottak. Az üzleti és a fogyasztói bizalmat is magában foglaló mutató az előző havi 104,4 pontról 104,6-ra nőtt, a Bloomberg által megkérdezett elemzők 103,5 pontot vártak. A felmérések eddig az üzleti szféra erős ellenállóképességéről tanúskodnak, ezt igazolta az eurózóna beszerzésimenedzser-indexe, illetve az üzleti hangulatot tükröző Ifo-index is. A következő időszakra szóló várakozások indikátorai azonban sok felmérés szerint romlanak, ez idő múltán a többi mutatóban is meglátszik majd.

Sokat számíthat majd a kilátások megítélésében az eurózóna holnap megjelenő második negyedéves GDP-adata is, elemzők szerint a valutaövezet gazdasága 0,3 százalékkal bővülhetett a kiugróan jónak számító, 0,6 százalékos bővülést produkáló első negyedévhez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.