BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzent Brüsszel: nem adnak pénzt a metrófelújításra

A Népszabadság úgy tudja, nem kaphat Budapest uniós támogatást a 3-as metróvonal felújíátásra, helyette 139 milliárd forintos hitelt kell felvenni.

Mintegy 139 milliárd forintos ­hitel felvételére kényszerül Budapest az ­M3-as metró felújításához - írta a Népszabadság. A lap úgy értesült: Brüsszel informálisan megüzente, nem kaphat támogatást a ­budapesti M3 metróvonal felújítása.

Az Európai Bizottság már korábban jelezte: a mindenféle új elemet nélkülöző, szimpla felújításra korlátozódó beruházásra nem adnak pénzt. (Az eredeti tervekben még szerepelt a vonal északi meghosszabbítása Káposztásmegyerig, ám ezt az elképzelést később elvetették.) A formálódó uniós döntést tovább erősítette a teljes akadálymentesítés részlegessé alakítása, illetve a metrókocsitender.

Ettől függetlenül a kormány várhatóan benyújtja a támogatási kérelmet és megvárja a hivatalos elutasítást. Jövő tavasz előtt azonban aligha juthatnak a végére, holott a felújítást eredetileg novemberben elkezdték volna. A tenderek egy része meg is jelent, de szerződéseket aligha köthet a főváros fedezet nélkül.

A kormány máris tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Beruházási Bankkal (EIB) az újabb hitelről Az EIB-hitelt a fővárosi önkormányzat venné fel állami garanciavállalás mellett, így az államadósságot nem növelné.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.